Goniţi de problemele de acasă, dezvoltatorii imobiliari est-europeni se mută în cabane elveţiene

03 Iul. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2023, 05:59 // Actual //  bani.md

Dezvoltatorii imobiliari de birouri din Europa de Est îşi pun ochii pe proiecte neobişnuite pentru ei, cum ar fi cabane elveţiene de lux, pentru a scăpa de condiţiile dure de acasă, crescând astfel presiunea pe pieţe deja aglomerate, scrie Bloomberg.

Globe Trade Center, cotat la Varşovia şi unul dintre pionierii dezvoltării de birouri şi spaţii de retail din Europa de Est, s-a angajat într-o schimbare radicală inten­ţionând să achiziţioneze Ultima Capital, un dezvoltator de case de vacanţă de lux având în portofoliu inclusiv o vilă de lux pe insula grecească Corfu şi mai multe cabane în Alpii elveţieni.
Acest lucru a venit la scurt timp după ce Cavatina Holding, dezvoltator de clădiri de birouri din Cracovia, Polonia, a înfiinţat o subsidiară care constru­ieşte locuinţe rezidenţiale de închi­riat, spunând că vrea să creeze 10.000 de unităţi în următorii cinci ani.

Dezvoltatorul de birouri HB Reavis Holding a afirmat la sfârşitul lunii februarie că încetează investi­ţiile pe piaţa sa internă, Slovacia, şi la vecinul din sudul Ungariei. În schimb, se va concentra pe Marea Britanie, Germania şi Polonia.

Mişcările ar putea avea repercu­siuni dincolo de Polonia şi Slovacia, deoarece dezvoltatorii din Europa de Est concurează cu firme din Suedia şi până în Germania şi Marea Britanie pentru segmentele de piaţă considerate încă sigure şi profitabile.
Ele vin, de asemenea, pe fundalul recesiunilor din sectorul imobiliar comercial din mare parte a Europei.

Schimbările strategice sunt unele dintre cele mai puternice indicii de până acum pentru cât de mult dezvoltatorii est-europeni îşi regân­desc modul de operare acum că era banilor ieftini s-a încheiat.

Modelele de afaceri create în perioadele în care evaluările erau doar în creştere au nevoie urgent de revizuire.

Inversările sunt deosebit de puternice pe piaţa spaţiilor de birouri, având în vedere performanţa puternică din trecut, deoarece un număr mare de companii au externalizat funcţiile corporative în regiune pentru a beneficia de costuri relativ scăzute pentru forţa de lucru calificată de aici. Industria se confruntă acum cu spaţii vacante în creştere, deoarece munca la distanţă a devenit mai populară şi multe clădiri au nevoie de renovări costisitoare pentru a îndeplini cerinţele de construcţie din ce în ce mai stricte.

Anul trecut, randamentele clădirilor de birouri din Varşovia ñ care se mişcă invers faţă de evaluări ñ au avut cea mai mare creştere din ultimii 14 ani şi au continuat să crească în trimestrul trecut, potrivit datelor compilate de Colliers. Între timp, costurile mai mari de construcţie au redus la jumătate randamentul aşteptat al capitalurilor proprii din investiţiile în clădiri de birouri din Polonia, arată datele băncii centrale.

Decizia Globe Trade Center de a se extinde dincolo de clădirile de birouri din locuri precum Varşovia, Budapesta şi Belgrad pentru a ajunge la cabane de lux din munţii elveţieni şi la conace presărate de-a lungul coastei greceşti este, fără îndoială, una dintre cele mai drastice schimbări.

Pe site-ul său, GTC spune că încearcă să creeze „spaţii de birou şi de retail care să-i ajute pe oameni să ducă o viaţă mai bună şi mai echilibrată“, în timp ce Ultima se adresează elitei, oferind locuri „la fel de private ca un iaht pe Atlantic“.

Cei bogaţi creează „o cerere din ce în ce mai mare pentru spaţii ultra-luxoase, cu intimitate semnificativă“, a spus un reprezentant al GTC. Nu toată lumea este de acord cu planul. Mişcarea este „destul de surprinzătoare“, având în vedere lipsa de experienţă a GTC în segmentul hotelurilor de lux, a declarat analistul BOS Bank SA, Maciej Wewiorski. Unii dintre acţionari ar putea fi „nedumeriţi“ de tranzacţie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!