Cum și-a mutat Rusia aurul în Elveția, reușind să păcălească sancțiunile occidentale

03 Iul. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Încă de la începutul invaziei pe care a lansat-o în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a reușit să mute 75 de tone din aurul său în Elveția.

Topitoriile elvețiene au primit din februarie 2022 circa 75 de tone de aur rusesc pentru prelucrare, profitând că este importat din Londra și, astfel, nu au fost încălcate sancțiunile occidentale.

Acest lucru a fost raportat în urma unei investigații comune a SRF și Die Wochenzeitung, publicații care au descoperit că, în ultimii ani, topitoriile de aur din „Țara Cantoanelor” au procesat o cantitate uriașă de aur de origine rusească, care a venit prin Londra, potrivit Ukrainska Pravda.

Din 2021 și până în prezent, 110 tone de aur în valoare de peste 6 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 6,6 miliarde de dolari) au trecut prin rafinăriile elvețiene. De la începutul războiului pe scară largă, în februarie 2022, 75 de tone au fost rafinate numai în Elveția,.

Înaintea războiului din Ucraina, Elveția a importat, în medie, 20 de tone de aur rusesc pe an, în vreme ce numai în primele cinci luni ale acestui an, 38 de tone de aur din Rusia au fost importate în Elveția prin Londra. În mod similar, exporturile de aur rusesc către Marea Britanie au crescut în ultimii ani.

„Experții intervievați de către publicații consideră că sporirea vânzărilor de aur din Rusia către Elveția prin Marea Britanie ar fi putut fi o pregătire pentru războiul la scară largă și o sursă suplimentară de venit în cadrul sancțiunilor”, notează jurnaliștii din Ucraina.

„Dacă topitoriile elvețiene importă și topesc acum acest aur, acest lucru nu este problematic din punct de vedere legal, dar este foarte discutabil din punct de vedere etic”, explică fostul profesor de Drept Penal și expert în comerțul cu aur Mark Peet, în timp ce rafinarea transformă „aurul rusesc discutabil din punct de vedere etic” în aur cu ștampilă elvețiană.

În replică, topitoriile din Elveția au transmis că aurul rusesc a fost importat în Marea Britanie înainte de invazia Ucrainei și de impunerea sancțiunilor.

Mai mult, în august 2022, Elveția a interzis achiziționarea, importul sau transportul de aur din Rusia, iar serviciul vamal elvețian a subliniat, așadar, că toate importurile recente de aur de origine rusă nu au încălcat sancțiunile sau legislația.

Anterior, s-a raportat că exportul de produse farmaceutice din Elveția către Rusia a înregistrat un nivel record în ultimul an, în ciuda faptului că țara s-a alăturat tuturor sancțiunilor UE împotriva agresiunii rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău