Cum și-a mutat Rusia aurul în Elveția, reușind să păcălească sancțiunile occidentale

03 Iul. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Încă de la începutul invaziei pe care a lansat-o în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a reușit să mute 75 de tone din aurul său în Elveția.

Topitoriile elvețiene au primit din februarie 2022 circa 75 de tone de aur rusesc pentru prelucrare, profitând că este importat din Londra și, astfel, nu au fost încălcate sancțiunile occidentale.

Acest lucru a fost raportat în urma unei investigații comune a SRF și Die Wochenzeitung, publicații care au descoperit că, în ultimii ani, topitoriile de aur din „Țara Cantoanelor” au procesat o cantitate uriașă de aur de origine rusească, care a venit prin Londra, potrivit Ukrainska Pravda.

Din 2021 și până în prezent, 110 tone de aur în valoare de peste 6 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 6,6 miliarde de dolari) au trecut prin rafinăriile elvețiene. De la începutul războiului pe scară largă, în februarie 2022, 75 de tone au fost rafinate numai în Elveția,.

Înaintea războiului din Ucraina, Elveția a importat, în medie, 20 de tone de aur rusesc pe an, în vreme ce numai în primele cinci luni ale acestui an, 38 de tone de aur din Rusia au fost importate în Elveția prin Londra. În mod similar, exporturile de aur rusesc către Marea Britanie au crescut în ultimii ani.

„Experții intervievați de către publicații consideră că sporirea vânzărilor de aur din Rusia către Elveția prin Marea Britanie ar fi putut fi o pregătire pentru războiul la scară largă și o sursă suplimentară de venit în cadrul sancțiunilor”, notează jurnaliștii din Ucraina.

„Dacă topitoriile elvețiene importă și topesc acum acest aur, acest lucru nu este problematic din punct de vedere legal, dar este foarte discutabil din punct de vedere etic”, explică fostul profesor de Drept Penal și expert în comerțul cu aur Mark Peet, în timp ce rafinarea transformă „aurul rusesc discutabil din punct de vedere etic” în aur cu ștampilă elvețiană.

În replică, topitoriile din Elveția au transmis că aurul rusesc a fost importat în Marea Britanie înainte de invazia Ucrainei și de impunerea sancțiunilor.

Mai mult, în august 2022, Elveția a interzis achiziționarea, importul sau transportul de aur din Rusia, iar serviciul vamal elvețian a subliniat, așadar, că toate importurile recente de aur de origine rusă nu au încălcat sancțiunile sau legislația.

Anterior, s-a raportat că exportul de produse farmaceutice din Elveția către Rusia a înregistrat un nivel record în ultimul an, în ciuda faptului că țara s-a alăturat tuturor sancțiunilor UE împotriva agresiunii rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău