Granturi nerambursabile pentru companiile exportatoare. Condiții de aplicare

08 Apr. 2022, 18:10
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2022, 18:10 // Slider //  MD Bani

Agenții economici pot beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 2 milioane lei pentru consolidarea capacităților de promovare a produselor și serviciilor pe piețele externe.

Programul național de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare oferă suport financiar pentru achiziționarea de echipamente, utilaje, instalații; înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licențelor, software, materiilor prime și a materialelor necesare procesului de producere; bunuri imobile comerciale destinate proceselor de producere.

Grantul poate fi accesat de întreprinderile care activează pe piață de cel puțin 2 ani și demonstrează o evoluție ascendentă.  Apelul de granturi mari este deschis până la data de 8 mai curent. Mai multe detalii despre program găsiți pe site-ul ODIMM Programului de creștere și internaționalizare.

„Unul din scopurile principale ale Guvernului este de a ajuta antreprenorii care vor să ajungă pe piața externă, fie că au nevoie de certificare, ambalare a produselor, etichetare sau de organizare a lanțurilor logistice. Împreună cu partenerii internaționali vom ajuta agenții economici inclusiv la configurarea ideilor de proiecte. Totodată, intenționăm să extindem paleta de produse și programe de susținere a mediului de afaceri. Suntem pe ultima sută de metri de semnare a unui contract cu Banca Mondială pe mai multe produse și programe destinate antreprenorilor pentru a crea un pachet sustenabil și consistent pentru mediul de afaceri”, a precizat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Tarik Sahovic, Specialist Senior în dezvoltarea sectorului privat și competivitate, din cadrul Băncii Mondiale a dat asigurări că instituția financiară internațională va continua să susțină IMM-urile din R.Moldova.

„Banca Mondială, prin intermediul Proiectului de competitivitate, va susține afacerile moldovenești  pentru creșterea competitivității și sustenabilității pe piețele externe. Totodată, vom oferi suport ODIMM pentru consolidarea capacităților instituționale, inclusiv  a Fondului de Garantare a Creditelor  și a  internaționalizării afacerilor – domenii importante pentru asigurarea continuității proiectului PAC II prin prisma noilor provocări și oportunități pentru dezvoltarea companiilor mici și mijlocii din Republica Moldova”.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a evidențiat faptul că paleta de instrumente de suport din portofoliul instituției se extinde.

„ODIMM, în calitate de instituție de suport al mediului de afaceri, continuă să susțină ÎMM-urile din țară, atât prin intermediul programelor guvernamentale și al proiectelor partenerilor externi de dezvoltare, cât și prin garanții financiare emise de Fondul de Garantare a Creditelor.  Datorită  suportului financiar nerambursabil, mai multe companii își vor crește potențialul inovator, eficiența și calitatea produselor și serviciilor și vor putea identifica noi piețe externe sau potențiali parteneri de extindere a afacerilor”.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău