Grâul se ieftineşte, petrolul se scumpeşte. Tendinţa nu este sigură. Traderii păşesc la figurat prin câmpuri minate

16 Aug. 2023, 06:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 06:59 // Actual //  bani.md

Preţurile grâului pe pie­ţele internaţionale au scăzut ieri pentru a treia zi consecutiv în condi­ţiile în care exporturile de cereale ucrainele şi ruseşti au continuat în pofida tensiunilor în creştere din zona Mării Negre, scrie Bloomberg.

În acelaşi timp, cotaţiile petrolu­lui oscilează, trase în jos de veştile proaste din economia chineză şi îm­pinse în sus de încrederea pieţelor că grupul OPEC şi Rusia nu vor lăsa ţiţeiul să se ieftinească. Unii analişti sunt convinşi că traiectoria finală va fi de creştere.
Preţul grâului tranzacţio­nat pe bursa de mărfuri de la Chicago a început săptămâna în scădere cu 2%, cu toate că Rusia a intensificat în weekend ostilităţile prin care încear­că să descurajeze transportatorii pe mare de la a mai colabora cu Ucraina şi să provoace pagube cât mai mari în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

În replică, drone ucrainene atacă nave ruse. Cu toate acestea, exportu­rile de cereale din Ucraina şi Rusia continuă, iar acesta este principalul motiv pentru care grâul se ieftineşte, spun analiştii de la CRM Agricommodities.

În plus, departamentul american pentru agricultură a majorat esti­mă­rile pentru exporturile de grâu rusesc în sezonul 2023-2024, noile cifre arătând că aproape un sfert din grâul tranzacţionat pe piaţa  mondială va veni din Rusia. Preţurile au scăzut cu 19% de la începutul anului, un efect al recoltelor bogate.

Decizia Rusiei de a nu mai lăsa Ucraina să exporte cereale cu vapo­rul în cadrul iniţiativei Marii Negre a dus iniţial la creşterea preţurilor.

Pe piaţa petrolului, cotaţiile Bren­t, referinţa internaţională, se apropie de pragul de 90 de dolari pe baril datorită pe de o parte cererii robuste, iar pe de alta aşteptărilor ca OPEC, organizaţie de tip monopol a statelor exportatoare de petrol, şi Rusia să acţioneze prin reducerea livrărilor dacă apar presiuni descen­dente pe preţ inconfortabile.

Tendinţa de creştere este frânată de slăbiciunile din economia Chinei care devin tot mai evidente. China, a doua economie ca mărime din lume, este unul din cei mai mari consu­matori de energie. „Cotaţiile petrolu­lui escaladează un zid de incertitudini şi scepticism“, spune pentru CNBC Bob McNally, preşedinte la Rapidan Energy.

Până acum, traderii s-au concentrat pe faptul că Rusia încă nu şi-a redus semnificativ exporturile, aşa cum a indicat. Apoi, „pieţele dansează pe un teren minat al datelor macroeconomice. Există motive bune pentru care pieţele să fie sceptice. Însă principiile sunt principii. OPEC şi Rusia vor crea un deficit uriaş pe pieţe în al doilea semestru“, a explicat analistul. Saudiţii nu vor reveni asupra deciziei de a diminua exporturile când preţurile vor ajunge la 90-92 dolari pe baril. Iar guvernul SUA nu are instrumentele potrivite cu care să poată ieftini benzina. De aceea, spune  McNally, este posibil ca petrolul să ajungă la 100 de dolari barilul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ