Grecia vrea să aducă 40 de mii de angajați, inclusiv din republica Moldova

23 Feb. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2024, 17:28 // Actual //  bani.md

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia este pe cale să încheie un acord important privind migrația cu India, în vederea atragerii de forță de muncă calificată și necalificată în sectoarele cheie ale economiei, precum agricultura, construcțiile și turismul.

Potrivit declarațiilor premierului, se estimează că acordul va fi semnat în luna martie și va fi apoi supus ratificării Parlamentului. Conform prevederilor acestui acord, lucrătorii necalificați vor putea sta în Grecia pentru o perioadă de până la cinci ani, însă după 18 luni vor fi obligați să se întoarcă în India pentru o perioadă de șase luni înainte de a reveni în Grecia. Pe de altă parte, lucrătorii calificați vor primi permise de rezidență pentru o perioadă de trei ani consecutive.

Această înțelegere face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului grec, care vizează atragerea a aproximativ 40.000 de lucrători din țările partenere, inclusiv Armenia, Georgia, Republica Moldova, Filipine și Vietnam. Obiectivul principal al acestor acorduri este să rezolve problema deficitului masiv de forță de muncă cu care se confruntă Grecia.

Acest efort vine ca răspuns la adoptarea unei legi în perioada Crăciunului, care facilitează angajarea legală a migranților care lucrează deja în Grecia. Guvernul elen are în plan și îmbunătățirea procedurilor administrative pentru a accelera procesul de emitere a permiselor de rezidență și reînnoirea acestora.

Astfel, Grecia face pași importanți pentru a atrage și integra forța de muncă din alte țări, contribuind astfel la creșterea economică și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru toți locuitorii săi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO