Cel mai bogat om discret nu știe ce să facă cu miliardele sale

24 Feb. 2024, 15:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
24 Feb. 2024, 15:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Autry Stephens (85) și-a vândut compania, Endeavor Energy Resources, către Diamondback Energy săptămâna aceasta.

Tranzacția în valoare de 26 miliarde de dolari în numerar și acțiuni îl poziționează drept cel mai bogat magnat al petrolului din SUA, potrivit Bloomberg.

După tranzacție, Stephens – un om tăcut – părea reticent să părăsească compania pe care a fondat-o în 1979, spunând Wall Street Journal că a luat decizia în mare parte din cauza unui diagnostic de cancer: “Voi simți lipsa oamenilor de acolo. Era un fel de mică familie”.

Stephens a rezistat mult timp eforturilor externe de a vinde Endeavor, care era una dintre ultimele companii petroliere majore independente din bogatul bazin Permian din vestul Texasului. Dar lucrurile s-au schimbat când a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Atunci a anunțat că a decis să nu lase compania moștenire fiicei sale, Lyndal Greth, care este membru în consiliul de administrație al companiei, și că fiul său nu a fost implicat în afacerea familiei.

Acum, tranzacția cu Diamondback Energy – care a depășit alți licitatori de renume cum ar fi ExxonMobil și ConocoPhillips – este pe cale să transforme compania într-o forță puternică în peisajul energetic intern.

Stephens este cunoscut pentru stilul său modest. Conduce un Toyota Land Cruiser vechi și zboară cu low cost al Southwest Airlines, potrivit Business Insider. El a rămas fidel originii sale modeste – o fermă din Texasul central care cultiva arahide și pepeni.

În ciuda averii sale uriașe și a întâlnirii cu faima – a fost prezentat în serialul reality TV “Black Gold” – traiectoria sa profesională a rămas concentrată pe ambițiile sale inițiale, care, potrivit universității Texas Austin pe care a absolvit-o, erau “să câștige un salariu constant și o pensionare confortabilă”.

Stephens și-a atribuit succesul deschiderii sale față de idei și tehnologii noi, precum și unei strategii de foraj bazată în exclusivitate pe cash, care, potrivit Bloomberg, l-a ajutat să supraviețuiască crizei financiare din 2008 în timp ce mulți alți operatori din SUA au dat faliment.

“Istoria industriei petroliere este plină de povești despre oameni care și-au făcut și au pierdut averile de mai multe ori”, a declarat Stephens pentru WSJ. Întrebat de Journal ce va face cu miliardenele sale nou primite în cont, Stephens a spus că încă nu s-a gândit prea mult la asta.

Vânzarea Endeavor l-a propulsat pe Stephens de pe locul 130 pe Bloomberg’s Billionaires Index pe locul 77. Averea sa a crescut cu 17,5 miliarde de dolari față de aceeași perioadă a anului trecut, iar astfel Stephens este în spatele doar al lui Jensen Huang de la Nvidia și lui Mark Zuckerberg de la Meta, din perspectiva dinamicii creșterii averii în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău