Măsurile identificate pentru abordarea problemelor cu care se confruntă fermierii trebuie să fie țintite și să nu afecteze munca altor fermieri, potrivit declarației ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, în cadrul briefing de presă, care a spus că autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului nebancar măsuri pentru prevenirea falimentului fermierilor care fie nu au recoltă din cauza secetei, fie se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole.
Ministrul a spus că moratoriul pe datorii cerut de fermieri este ilegal. „Așa numitul moratoriu nu poate fi aplicat sub nicio formă, nu există o formă legală în baza căruia ar fi posibilă o asemenea formă de susținere. Comisia Situații Excepționale nu are asemenea împuterniciri. Slavă Domnului că nu este o asemenea entitate care să intervină între două entități private bancă. În cazul de față vorbim de bancă și un agent economic”.
În ceea ce privește redistribuirea compensațiilor pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, care e au avut de suferit de pe urma secetei, Guvernul nu susține o asemenea propunere.
„Este inechitabil în raport cu ceilalți fermieri care au luat credite de la bancă și au mizat pe aceste subvenții, iar acțiunile pe care le vom face sunt menite să susțină agricultorii, dar să nu fie în detrimentul celorlalți”, a punctat Bolea.
Ministrul a precizat că problema fermierilor este reală și este împărțită în două.
„Vorbim de fermieri care s-au confruntat cu efectele secetei din această vară și care nu au recoltă și nu pot face plăți, chiar dacă sunt fermieri de bună credință. Acești fermieri au început deja să solicite la Camera de Comerț un certificat de constatare a efectelor secetei pentru a-l prezenta la bancă. Există o altă categorie de fermieri care nu se confruntă cu seceta, care au recolte, dar au prețuri de vânzare foarte mici și costuri de producție foarte mari. Or, noi trebuie să luăm decizii cu băncile, cu creditorii, cu sistemul nebancar. Măsurile trebuie să fie vizate și să nu afecteze alți fermieri și relațiile lor economice. Anul acesta s-au făcut mai multe investiții decât în 2022”, a spus Bolea.
Asociația Forța Fermierilor a cerut:
- Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
- Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
- Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.
Fermierii au spus că dacă nui le vor fi luate în calcul revendicările vor porni cu tehnica agricolă pe străzile Chișnăului.