Guvernul a pregătit marea privatizare! Rechinul metalifer al statului nu se mai vinde

21 Dec. 2023, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Dec. 2023, 12:12 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul Republicii Moldova a adoptat un proiect de Hotărâre ce propune modificări semnificative în programul de privatizare, excluzând peste 83 de active variate, de la companii de stat până la terenuri și construcții. Printre noile adăugiri în lista de privatizare se numără importante active ale statului, cum ar fi SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord (RED Nord) și SA Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord).

Potrivit proiectului promovat de Agenția Proprietății Publice (APP), 23 de bunuri privatizate în perioada 2020-2021 vor fi excluse din lista de privatizare. De asemenea, propunerea vizează excluderea din procesul de privatizare a fabricii Barza Albă, recunoscută în 2022 drept obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova.

Alte 25 de întreprinderi de stat și societăți comerciale cu capital de stat, printre care și Metalferos, vor fi, de asemenea, excluse din lista de privatizare conform APP. Acestea vor trece printr-o procedură de triere, conform prevederilor Strategiei privind administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru perioada 2023-2030.

În schimb, proiectul propune completarea listei de privatizare cu 20 de bunuri, dintre care cele mai notabile sunt cotele de 100% din capitalul RED Nord și FEE Nord. Această modificare are ca temei o decizie a Prim-ministrului Natalia Gavrilița din decembrie 2022 și un aviz din partea Ministerului Energiei.

Rețelele electrice, RED Nord și FEE Nord, au fost incluse anterior în procesul de privatizare, dar fără succes în trecut. Unul dintre argumentele aduse de APP pentru aceste modificări este cel financiar, cu un plan de a acumula aproximativ 750 de milioane de lei din privatizarea bunurilor statului în anul 2023.

Agenția Proprietății Publice subliniază că pregătirea bunurilor pentru expunerea la privatizare presupune evaluarea acestora, inclusiv achiziționarea serviciilor de evaluare conform legislației privind achizițiile publice. Modificările propuse vor influența semnificativ peisajul privatizărilor în Republica Moldova și vor urmări atingerea obiectivelor financiare și de eficiență administrativă stabilite de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău