Guvernul a reacționat la Apelul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile

24 Nov. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Nov. 2022, 17:01 // Actual //  MD Bani

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, după ce marți, în cadrul unei conferințe de presă, au lansat un apel către Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Astfel, producătorii de energie electrică din surse regenerabile s-au întâlnit și au discutat cu Secretarul de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, reprezentanți ai Agenției Naționale în Energetică (ANRE) și reprezentanți ai „Moldelectrica”.

În cadrul întâlnirii, producătorii de energie din surse regenerabile au descris gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, au prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a se implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare.

Nemijlocit, producătorii autohtoni  au  vorbit despre  de identificarea unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor.

În urma discuțiilor s-a decis efectuarea unei simulări a modelului de calcul prezentat de producători, în baza datelor reale pe data de 24 noiembrie. În cazul în care rezultatele ar urma să acopere costurile înregistrate de operatorul sistemului de transport și să diminueze povara financiară a dezechilibrelor înregistrate de către toți participanții la piața angro de energie electrică din Republica Moldova, modalitatea de calculare a dezechilibrelor ar putea fi propusă către Comisia pentru Situații Excepționale pentru examinare.

Un alt subiect abordat a fost acordarea posibilității achiziționării centralizate a energiei electrice produse din surse regenerabile locale de către S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă.

Totodată, s-a propus ca prețul cu care va fi achiziționată energia electrică produsă de către producători locali, care activează în piață liberă, de către  S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă, să fie un preț fix, după modelul României, să fie mai mic decât prețul cu care este procurată energia electrică din România, dar care ar permite funcționarea/activitatea pe timp de criză a centralelor electrice regenerabile. Să fie justificat și coordonat cu autoritățile responsabile de domeniul energetic sau să fie stabilit de către Comisia pentru Situații Excepționale ca preț de referință.

Adăugător s-a discutat necesitatea de ajustare cât mai urgentă a modalității de depunere a notificărilor fizice (prognozelor de producere) de către participanții la piața de energie electrică si accesul la datele deținute de Operatorii Sistemelor de Distribuție privind istoricul de generare a energiei electrice pe intervale de dispecerizare (pe fiecare oră pentru perioada de testare, care a avut loc de la 01.01.2022 pînă la 31.05.2022).

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO