Guvernul dă din visterie! Sume fabuloase acordate fermierilor. Executivul sporește accesul la subvenții

04 Apr. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2022, 10:00 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări  privind principiile de subvenționare, fiind inclus un set de înlesniri pentru agricultori. Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.

Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, constituie 1,75 miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde lei în anul 2021. Mijloacele financiare vor fi distribuite pe categorii de producători – micro, mici, mijlocii și mari.

Totodată, pentru încurajarea asocierii producătorilor agricoli, a fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.

Referitor la sectorul zootehnic, vor fi încurajate investițiile pentru producerea laptelui. În acest mod, pentru prima dată vor fi acordate subvenții majorate sectorului zootehnic. Crescătorii de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției. Producătorii vitivinicoli, la fel, vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin.

Practicile de eficiență energetică urmează să fie subvenționate, prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. În contextul substituirii dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice, a fost majorat plafonul de la 800 mii lei pana la 1.5 mln lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile (panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz).

Pentru a promova și dezvolta agricultura ecologică din Republica Moldova se propune o nouă intervenție de implementare în practică a utilizării culturilor azot-fixatoare și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2500 lei per hectar de teren. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și  asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație.

O altă înlesnire este crearea condițiilor avantajoase pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare.

De asemenea, va fi sporită competitivitatea producătorilor autohtoni pe piața de desfacere, întrucât, în premieră, este permisă subvenționarea înființării de plantații multianuale cu soiuri înscrise în cataloagele UE.

Documentul aprobat prevede și alte ajustări de stimulente financiare pentru cultivarea plantelor aromatice, medicinale și condimentare, care vor facilita dezvoltarea industriilor conexe: industria alimentară, farmaceutica, parfumerie și cosmetică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 11:08 // Actual //  Ursu Victor

Deficitul comercial al Republicii Moldova a înregistrat o creștere alarmantă în primele trei luni ale anului 2025, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. În perioada ianuarie–martie, diferența dintre importuri și exporturi a atins 1,74 miliarde dolari SUA, cu 504 milioane dolari mai mult față de aceeași perioadă din 2024, ceea ce reprezintă o majorare de 40,9%.

Exporturile de mărfuri s-au cifrat la 811,5 milioane dolari SUA, în scădere cu 11,9% față de trimestrul I al anului trecut. În același timp, importurile au crescut cu 18,3%, la 2,55 miliarde dolari SUA. Astfel, gradul de acoperire a importurilor prin exporturi a scăzut sub 32%, semnalând o adâncire a dezechilibrului comercial și o dependență crescută de mărfurile din afara țării.

În luna martie 2025, deficitul comercial lunar a fost de 659,1 milioane dolari SUA, cu 43,5% mai mult decât în martie 2024. Exporturile au înregistrat o valoare de 299,1 milioane dolari, iar importurile au urcat la 958,2 milioane dolari.

Structura exporturilor arată o reducere semnificativă a livrărilor către principalele piețe: România (–22,6%), Germania (–55,2%), Spania (–76,3%), SUA (–39,6%), Ucraina (–9,1%). Scăderi s-au înregistrat și la exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale (–68,7%), cereale (–41,2%), legume și fructe (–26,2%) și echipamente electrice (–20,6%). Totuși, unele piețe au înregistrat creșteri: exporturile spre Turcia s-au dublat, iar cele spre Italia și Țările de Jos au crescut cu 24,6% și respectiv 59,3%.

Importurile au fost impulsionate în special de gaze naturale (+52%), energie electrică (de 5,9 ori mai mult), vehicule rutiere (+19%), fier și oțel (de 2 ori mai mult), dar și de creșteri semnificative din România, China, Turcia și Statele Unite. Ponderea importurilor din țările UE a crescut la 55,8%, în timp ce cea din CSI a scăzut la 3,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO