Guvernul Recean – 40% sunt femei

22 Feb. 2023, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2023, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul Recean a fost învestit în funcție în data de 16 februarie, la aproape o săptămână după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia. În noul cabinet sunt patru miniștri noi, iar ponderea femeilor a ajuns la 40%.

Miniștri noi

Noul Guvern are patru miniștri noi. Șase dintre cei 15 membri ai cabinetului sunt femei. Din noul Executiv nu mai face parte fostul vicepremier Andrei Spînu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu mai face parte și domeniul energetic. Există un minister separat al Energiei, care este condus de Victor Parlicov, care a deținut în perioada 2010-2014 funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Ministru al Infrastructurii este Lilia Dabija, fostul secretar general al instituției publice. Ea a activat în trecut și ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care și Banca Mondială.

Veronica Sirețeanu-Vragaleva este noul ministru al Finanțelor. Ea a mai deținut funcții de conducere în domeniul economic și a fost și secretar de stat în cadrul ministerului.

Veronica Mihailov-Moraru este noul ministru al Justiției. Ea a fost, începând cu anul 2021, secretar de stat în același minister. Este avocat de profesie și președinte al Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților.

Și-au păstrat fotoliile

Zece dintre miniștri din vechiul cabinet și-au pătrat portofoliile. Astfel, Alexei Buzu ministru al Muncii, Ala Nemerenco ministru a Sănătății, Dumitru Alaiba, ministru al Economiei, iar Anatol Nosatîi, ministru al Apărării.

De asemenea, Vladimir Bolea ministru al Agriculturii, Rodica Iordanov la Mediu, Anatolie Topală Educație, iar Nicu Popescu, Ala Revenco și Sergiu Prodan la Externe, Interne și Cultură.

Oleg Serebrean a rămas vicepremier pentru reintegrare, iar Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii a preluat și fotoliul de vicepremier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău