Iarna bate la ușă. Drumarii – cu tehnică insuficientă și ridică din umeri

13 Nov. 2021, 18:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2021, 18:50 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu împreună cu Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan au vizitat una din întreprinderile statului, “Drumuri Criuleni” pentru a verifica pregătirea către sezonul de iarnă 2021-2022, potrivit Administrației de Stat a Drumurilor.

Activităţile de administrare şi întreţinere a drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A. „Drumuri”, cu care ASD a încheiat contracte de antreprinză. S.A. “Drumuri Criuleni” își desfășoară activitatea contractuală pe circa 460 de km de drum din raioanele Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari, cât și municipiul Chișinău.

Constat că lucrurile nu stau tocmai bine, în mod special ce ține de dotarea tehnică. Voi continua vizitele şi la alte întreprinderi responsabile de întreținerea drumurilor. Totodată, săptămâna viitoare mă voi întâlni cu directorii întreprinderilor ca să analizăm necesitățile şi măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea unei circulații adecvate pe drumurile țării, pe timp de iarnă”, a comunicat Andrei Spînu.

Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice S.A. “Drumuri Criuleni” preconizează antrenarea a 53 mașini şi utilaje rutiere (autogredere, buldozere, tractoare cu pneuri dotate cu lame, freze de zăpadă, distribuitoare auto, încărcătoare, excavatoare).

Directorul S.A. “Drumuri Criuleni”, Alexandru Popov a informat că sunt pregătite peste 1895 de mii de tone de material antiderapant, 1833 mii de tone de sare tehnică și 2972 mii de tone de nisip, pentru combaterea ghețușului pe drumurile publice. Urmează să mai fie achiziționate sare tehnică și nisip/savură.

Monitorizăm în permanență pregătirea companiilor către sezonul de iarnă, pentru a ne convinge că vom înlătura operativ orice dificultate la trafic în această perioadă. În acest scop, începând cu luna noiembrie a anului curent, pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, funcţionează serviciul în regim „Non-stop” al ASD”, a informat Sergiu Bejan.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău