Moldovenii s-au îndepărtat de creditele în valută și preferă tot mai mult împrumuturile în lei

13 Nov. 2021, 07:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2021, 07:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După mai mulți ani în care creditele în valută străină erau pe trend ascendent, în prezent creditele în monedă națională au crescut în volumul total al creditelor, dar a scăzut ponderea creditelor în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei

La sfârșitul lunii septembrie, împrumuturile în lei au constituit 38,8 miliarde de lei, din suma totală a creditelor de 53,3 miliarde de lei. Astfel, peste 72,8% din valoarea totală a creditelor acordate de băncile Moldovei la sfârșitul lunii septembrie 2021 era în lei (72,3% cu o lună mai devreme). Creditele în euro, calculate în lei, s-au ridicat la 10,9 miliarde de lei, sau 20,5% din suma totală față de indicatorul de 21% o lună mai devreme.

Totodată, împrumuturile în dolari, calculate în lei, la sfârșitul lunii septembrie 2021 se ridicau la 3,5 miliarde de lei. În volumul total, ponderea acestora, în comparație cu luna precedentă, a rămas la același nivel – 6,7%.

Din punct de vedere al instituțiile financiare, cele mai multe credite în lei au fost acordate de Agroindbank – 12,7 miliarde de lei față de 12,3 miliarde, Moldindconbank – 8,6 miliarde lei (8,2 miliarde), OTP Bank – 6,7 miliarde lei (6,5 miliarde), Victoriabank – 3,6 miliarde lei (3,6 miliarde), ProCredit Bank – 1,9 miliarde lei (1,9 miliarde), Eximbank – 1,38 miliarde lei (1,4 miliarde) și FinComBank – 1,32 miliarde lei (1,31 miliarde).

Cel mai mare volum al împrumuturilor în euro îl deține Agroindbank – echivalentul a 3,8 miliarde lei (cu o lună mai devreme – 3,9 miliarde), OTP Bank – 1,7 miliarde lei (1,7 miliarde), Moldindconbank – 1,5 miliarde lei (1,45 miliarde), ProCredit Bank – 1,21 miliarde lei (1,22 miliarde), Victoriabank – 0,9 miliarde lei (0,9 miliarde).

Creditele în dolari au fost acordate într-un volum mul mai mic. Cela mai mare volum la acordat Agroindbank echivalentul a 1, 6 miliarde de lei, Moldindconbank 490,6 mil. de lei și OTP Bank – 463 mil. de lei.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău