Idioții utili ai lui Vladimir Putin. Ce lideri europeni a păcălit Rusia să îi facă jocul

05 Iul. 2023, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2023, 05:26 // Actual //  bani.md

O analiză din prestigioasa publicație The Economist vorbește despre ”idioții utili ai lui Vladimir Putin”, în care se arată că prea mulți politicieni din Europa nu numai că nu reușesc să se confrunte cu Rusia, dar îi fac jocul.

Lista este lungă și ea cuprinde nume importante, precum fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder sau prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Influența Rusiei și a lui Putin a împânzit Europa, din centrul continentului și până în sud, în Turcia, Grecia și Cipru. Cu toate acestea, chiar dacă efortul Rusiei de a proiecta putere de persuasiune în Europa nu a reușit, nici nu a eșuat complet, iar paradigma se schimbă odată cu războiul din Ucraina.

La începutul lunii mai, ambasadorul Rusiei în Germania a organizat o petrecere pentru a onora victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. Oaspeții de la ambasadă, un colos din epoca lui Stalin care ocupă mai mult teritoriu german decât clădirea parlamentului din apropiere, au inclus o mulțime de demnitari.

Ultimul șef al Germaniei de Est comuniste, Egon Krenz, acum în vârstă de 86 de ani, s-a amestecat sub candelabre cu Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei Unite din 1998 până în 2005 (și, mai recent, lobbyist al firmelor energetice rusești). Tino Chrupalla, co-liderul Alternative for Germany (afd), un partid de extremă dreaptă, a purtat o cravată în culorile Federației Ruse.

Spectrul de idioți utili ai Europei, un termen din Războiul Rece pentru aliații neștiuți ai comunismului, este larg. În politică, partidele atât de extremă dreaptă, cât și de extremă stângă nu sunt de acord cu multe; dar asupra Ucrainei aceste extreme au condus adesea în a cere o „pace” instantanee care să răsplătească efectiv agresiunea Rusiei cu pământ.

Și în lumea afacerilor, în ciuda mai multor runde de sancțiuni occidentale, Rusia are încă o mulțime de „prieteni”. Factorii lui Putin includ mai multe guverne europene. Viktor Orban, premierul Ungariei din 2010, a fost cel mai evident. Guvernul său refuză, de asemenea, să permită tranzitul armelor date Ucrainei de colegii membri ai Ungariei ai NATO și ai UE.

Grecia, un alt membru al UE, respectă sancțiunile, dar a refuzat să înăsprească în continuare cele privind transportul petrolului rusesc, probabil pentru că firmele grecești se întâmplă să pună în buzunar atâți de mult bani din comerț.

Abia recent și sub presiunea puternică americană, Cipru, un paradis financiar offshore, a închis aproximativ 4.000 de conturi bancare locale deținute de ruși. Confruntându-se cu mai puține presiuni, țările din afara UE, cum ar fi Turcia și Serbia, nici măcar nu se obosesc să mascheze jocul făcut Rusiei.

Invocând neutralitatea sa lăudată, Elveția a aplicat legi locale arcane pentru a bloca furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv 96 de tancuri Leopard aflate în Italia, care aparțin, se întâmplă, unei firme private elvețiene.

Turcia, cu majoritate musulmană extrem de iritată, deține drept de veto asupra cererii Suediei de a adera la NATO. Putin însuși i-a trolat cu bucurie pe suedezi. În plus, alți pro-Putin din Europa includ pe Marine LePen din Franța, Matteo Salvini din Italia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău