FOTO, VIDEO Nicoleta Cojocaru – prima campioană europeană la haltere din Moldova

04 Iul. 2023, 17:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Iul. 2023, 17:40 // Actual //  MD Bani

Moldova a cucerit prima medalie de aur la total la Campionatul European de Tineret care se desfășoară în aceste zile la „Arena Chișinău”, turneu la care Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului este partenerul privat general.

La doar 13 ani, Nicoleta Cojocaru a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar imnul Republicii Moldova a răsunat pentru prima dată la turneul istoric organizat de țara noastră!

A.S.I.C.S. a fost alături de Nicoleta încă de la început pe drumul spre această performanță. Acum aproape un an, campioana europeană a beneficiat de o bursă din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului.

Datorită suportului finaciar oferit de A.S.I.C.S., Nicoleta, originară din satul Unțești, raionul Nisporeni a venit să studieze la Internatul Municipal cu Profil Sportiv la Chișinău și a continuat antrenamentele. În mai puțin de un an, adolescenta le-a demonstrat tuturor că e un adevărat ”copil de aur” al halterelor din Moldova. Cele 90 de kilograme ridicate deasupra capului i-au asigurat cea mai importantă medalie de până acum – cea de  Campioană Europeană la categoria de vârstă U15!

„Mă simt foarte emoționată, foarte puternică! Îmi doresc să ajung mai departe, ca toate trei medalii să fie de aur și să am în continuare cele mai bune rezultate. Visul meu e să ajung la Jocurile Olimpice și să iau trei medalii de aur”, spune campioana.

„Copilul de aur” al halterelor s-a impus într-o competiție acerbă cu alte 10 adversare, ea fiind cea mai mică de vârstă din categoria sa de greutate. Nicoleta nu le-a lăsat nicio șansă contracandidatelor sale mai mari, de 14 și 15 ani.

Antrenorul sportivei, Sergiu Crețu, a menționat că succesul discipolei sale se datorează inclusiv susținerii din partea A.S.I.C.S.

Nicoleta și Dan Secrieru au avut susținere din partea A.S.I.C.S. – au avut o bursă pentru care vreau să le mulțumesc foarte mult – ne-a ajutat enorm ca să ne descurcăm în timpul anului! Aceste premii sunt mai mult decât binevenite. Sunt niște copii care necesită susținere”, a dat detalii antrenorul.

Președintele Consiliului A.S.I.C.S. își amintește de precedenta întâlnire cu Nicoletei, bursiera Asociației. A fost un suport mai mult decât justificat, dovadă fiind faptul că după doar câteva luni, Alexandru Gâscă a ajuns să-i decerneze tinerei medalia, râvnită de toți sportivii.

Alexandru Gîscă, Președintele Consiliului A.S.I.C.S.

Am urmărit cu sufletul la gură evoluția proaspetei campioane europene, Nicoleta Cojocaru. A fost o competiție foarte strânsă, a avut concurență acerbă. Este un vis pentru echipa A.S.I.C.S. ca sa vedem cât mai multe medalii de aur și cum imnul Republicii Moldova este intonat, iar drapelul arborat la o competiție de o astfel de anvergură! Dorința noastră să vedem medaliați – campioni europeni, iată că începe să se împlinească. Mulțumesc, este o muncă a noastră – a tuturor comună!”

La rândul său, Președintele Federației de Haltere din Moldova și Președintele Federației Europene de profil, Antonio Conflitti, a precizat după această performanță că nu există campioni fără investiții și fără sacrificii.

„Astăzi am avut încă două șanse pe care din păcate le-am ratat, dar cu Nicoleta eram puțin mai liniștit. După prima probă, ”la smuls”, nivelul de stres a crescut, dar până la urma fata a arătat caracter și a demonstrat forță!  Domnul președinte Plamen Milanov a spus că așteptăm medalii frumoase pentru ca să oferim premii frumoase. Mulțumim A.S.I.C.S.!”, a spus Antonio Conflitti.

Un alt bursier A.S.I.C.S., Dan Secrieru, care, la fel ca și Nicoleta, a beneficiat de bursă din partea Asociației, a cucerit medalia de aur la proba „smuls”, a luat argintul la ”aruncat” și s-a clasat pe locul doi la ”total”. E o altă performanță care ne face mândri și demonstrează că speranțele de ieri sunt astăzi o certitudine!

Mai multe detalii despre drumul spre performanță parcurs de Nicoleta Cojocaru și Dan Secrieru găsiți aici.

Până acum, tinerii sportivi moldoveni au obținut 9 medalii – 4 de aur, 3 de argint și 2 de bronz.

Președintele de Onoare al A.S.I.C.S., Plamen Milanov a anunțat anterior că toți sportivii moldoveni care vor urca pe podium la Campionatul European de Haltere pentru tineret vor primi premii speciale din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului!

„Noi apreciem nivelul acestui eveniment și sunt convins că sportivii noștri vor reuși să demonstreze acasă performanțe și mai bune pentru că vor avea de partea lor și susținerea publicului.  Așteptăm de la acest campionat multe medalii și un nou motiv pentru A.S.I.C.S. de ai stimula financiar pe tinerii sportivi și antrenorii lor”, a declarat Plamen Milanov.

Realitatea Live

28 Apr. 2024, 19:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2024, 19:09 // Actual //  Lupu Eduard

Specialiştii au stabilit că aeroportul din judeţul Galaţi va avea o suprafaţă de 250 de hectare, la care se va adăuga o zonă rezervată pentru investiţii publice de aproximativ 115 hectare.

„Am reuşit, după multe luni de negocieri şi multe drumuri la Bucureşti, să trecem de o etapă foarte importantă, şi anume obţinerea acordului de la ROMATSA, de delimitare a spaţiului aerian al aeroportului. Nu a fost uşor, nu a fost simplu, însă am reuşit să deblocăm cea mai complicată parte din acest moment, astfel încât să putem continua studiile şi expertizele, aeroportul urmând să fie construit pe un teren aflat între Braniştea, Slobozia Conachi şi Tudor Vladimirescu. Este un proiect extrem de important, aşteptat de milioane de oameni din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bârlad, precum şi din zona raionului Cahul. Cert este că aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem înainte şi lucrăm intens”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Autorităţile au mai anunţat că aeroportul va prelua din identitatea oraşului, prin amenajarea unei zone de promenadă asemănătoare cu Faleza Dunării din Galaţi. Aeroportul va fi construit după un concept ecologic, cu multă vegetaţie pe faţade şi la interior, şi cu tehnologii de ultimă generaţie, pentru un consum redus şi emisii poluante cât mai scăzute. Totodată, va fi singurul aeroport din România cu un spaţiu expoziţional, în care pasagerii vor putea admira diferite expoziţii şi vor putea participa la o multitudine de evenimente culturale.

Conform proiectului, Aeroportul Internaţional Galaţi-Brăila este prevăzut cu un terminal de pasageri, cu o suprafaţă desfăşurată de 28.500 de mp, şi un terminal cargo, cu o suprafaţă de aproximativ 5.500 de mp. Pentru eficienţă maximă, turnul de control va fi unul integrat în cadrul terminalului de pasageri, care va avea 9 porţi de îmbarcare. Pista de decolare şi aterizare va avea o lungime de 3.500 de metri, la fel ca aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Constanţa.

„Practic, pe această pistă vor putea decola şi ateriza toate tipurile de avioane comerciale. Am finalizat deja o parte din studiile necesare, lucrăm la altele, unele necesitând multe luni de colectare a datelor şi de analiză a lor, iar în paralel analizăm toate sursele de finanţare, astfel încât după finalizarea studiului de fezabilitate să putem demara licitaţia pentru construirea aeroportului. Lucrăm în echipă, alături de colegii de la Consiliul Judeţean Brăila, astfel încât acest important obiectiv de investiţii, care ar dezvolta major întreaga zonă, să devină realitate”, a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Specialiştii au inclus în proiect numeroase echipamente, sisteme şi instalaţii precum panouri fotovoltaice, instalaţii inteligente de iluminat, staţii de încărcare a autoturismelor electrice, sistem de supraveghere şi analiză video pe bază de inteligenţă artificială (detecţia bagajelor abandonate sau a vehiculelor care se deplasează în sens greşit), sistem de supraveghere a pistei (detectare prezenţă umană sau vehicul), echipament de ultimă generaţie de scanare a bagajelor de cabină (va permite păstrarea în bagaj a laptop-urilor), porţi automate de verificare a cărţilor de îmbarcare şi sistem de automatizare a zonei tehnice”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău