Îmbogățirea ilicită – spaima funcționarilor moldoveni. Sturza propune amnistie și o taxă de 10%

29 Nov. 2021, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2021, 12:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține că găselnița cu „îmbogățirea ilicită” bagă spaima în funcționarii moldoveni. De la mic la mare. De la consilieri locali până la foști conducători de țară.

E foarte simplu: debit – credit. E cu plus? La pârnaie! Nu mai trebuie de demonstrat mare lucru: ai luat, nu ai luat. Ai luat! Adevărul este că puțini foști și actuali cinovnici cu averii frumușele la vedere pot să le și justifice. Cartiere întregi de case cochete, herghelii de mașini scumpe aparțin nu, nu, oamenilor de afaceri! Aparțin foștilor și actualilor funcționari, politicieni, procurori, judecători, polițiști”, a comentat Ion Sturza.

În opinia omului de afaceri, declarațiilor de avere li s-a dat o prea mică importanță.

Mulți au tratat superficial, ca pe un fel de mișto, declarațiile de avere și interese – bani de la mătușa, Mercedes de 10 mii de lei… Hârtia rabdă totul. Ei, nu prea… Moldovenii nu sunt unici în acest sens. La acest troc legislativ au recurs mai muți. Cel mai renumit caz a fost cel al gangsterului Al Capone, judecat și condamnat pentru neplata impozitelor, și nu pentru asasinate, trafic și multe altele. Problema Moldovei este că are foarte mulți „îmbogățiți ilicit”. Risc să spun că vorbim de o majoritate covârșitoare. Riscăm să nu avem hârtie pentru condamnări. Și cine le va face? Cât de imparțial se va proceda? Vedem deja multă „selecție”, a mai spus Sturza.

Sturza propune o nouă tactică din care să aibă de câștigat statul.

Mult mai înțelept ar fi să schimbăm puțin tactica. E nevoie de momentul „0”. În primul rând, să anunțăm o amnistie a averilor care nu pot justificate cu declarația preventivă și documentată a valorii și plata unei taxe unice, să zicem de 10%. Cei care se simt cu musca pe căciulă, în urma analizei autorităților, trebuie să plece din sistem benevol într-un interval de timp determinat. Alternativa – „băgați” în „îmbogățirea ilicită”, a mai punctat Ion Sturza.

Fostul premier susține că lupta cu îmbogățiții ilicit nu ara aduce nimic bun

Cei „pocăiți” ar putea să-și continue activitatea cu condiția că, la prima abatere, pedeapsa se va dubla. Războiul de uzură „cu toți” este un drum spre pierzanie. Nu vom obține dreptate socială și nici suport practic de la populație. Vezi cazul Orhei – Bălți. Acest mecanism nu poate fi utilizat în cazuri de fraudă majoră, precum furtul miliardului, delapidări de la întreprinderi de stat și crimă organizată. Excepții pot fi mai multe”, a conchis fostul premier.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău