IMM-urile vor beneficia de suport în ecologizarea afacerilor. Ce prevede programul (DOC)

20 Mai 2021, 10:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 10:08 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a organizat o sesiune online de informare cu genericul “Instrumentele de suport pentru ecologizarea ÎMM”.

În deschiderea evenimentului, directorul general ODIMM, Iulia Costin a subliniat faptul că aplicarea de către întreprinderile mici și mijlocii a modelelor de producție și consum durabil va contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea noilor locuri de muncă.

“Companiile autohtone pot beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor prin intermediul ”Programului de ecologizare a ÎMM”. Totodată, ODIMM în colaborare cu UE și partenerii de dezvoltare: UNIDO, UNEP, OECD, Banca Mondială, Green for Grouth Found oferă pentru IMM un set de instrumente de suport pentru ecologizarea afacerilor în domenile implementării eco-inovațiilor, eficienței energetice și a resurselor”.

Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a accentuat că ”Programul de ecologizare a ÎMM” este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților acestora pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și de prestare a serviciilor.

”Este în premieră când în Republica Moldova, un Program de stat de suport pentru întreprinderi, derulează în scopul educării spiritului de a acționa economic în interesul mediului prin utilizarea responsabilă a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și prin gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora”, a declarat Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Ecologizarea ÎMM, a subliniat în context Secretarul de Stat al MEI, va oferi Republicii Moldova un șir de oportunități, astfel încât țara noastră să beneficieze plenar de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și să atingă obiectivele de mediu ale Agendei 2030, adoptate de ONU în 2015, reiterând cu această ocazie, disponibilitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii în susținerea tendințelor și inițiativelor benefice mediului, economiei și societății, în general.

Boris Filipov, Manager de program, Dezvoltare economică și oportunități de piață în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat importanța adaptării noilor tehnologii prietenoase mediului.

“Este necesar ca IMM-urile să se adapteze noilor realități și să pună în aplicare noi tehnologii ecologice. Ele se pot confrunta cu constrângeri, cum ar fi lipsa de conștientizare, lipsa resurselor și expertizei, care s-au înrăutățit în această perioadă de pandemie, dar există o serie de programe de suport. Prin intermediul proiectului EU4Environment, sprijinim acțiunile guvernelor din țările Parteneriatului estic pentru a dezvolta politici și cadrul de reglementare pentru ecologizarea IMM-urilor. Există, de asemenea, alte proiecte finanțate de UE care sprijină transformarea ecologică. Poate părea provocator, însă eforturile în această direcție vor fi cu siguranță compensate, făcând IMM-urile mai competitive și mai rezistente la potențialele noi șocuri”.

Reprezentantul UNIDO, Tatiana Chernyavskaya a prezentat suportul în Republica Moldova de promovare și dezvoltare a capacităților antreprenorilor și specialiștilor în aplicarea eficienței resurselor și a producerii mai pure.

Alex Leshchynskyy, din cadrul UNEP a informat mediul de afaceri despre asistența oferită în implementarea eco-inovațiilor în cadrul întreprinderilor.

Companiile autohtone au fost îndemnate să acceseze formele de suport în funcție de prioritățile și specificul afacerilor pe care le gestionează.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul anului 2020 soldul total al împrumuturilor acordate de bănci a însumat 45,6 miliarde de lei, iar cele mai multe credite au fost acordate domeniului comerțului – care este ramura cu cele mai reduse riscuri – iar volumul total a însumat 10,7 miliarde de lei, arată datele Raportului Stabilității Financiare a Băncii Naționale a Moldovei.

Comerțul este urmat de creditele acordate achiziției imobilului – 7,8 miliarde de lei și cele acordate populației – 7,4 miliarde de lei.

În același timp cele mai puține credite au fost acordate ONG-urilor – 600 mii de lei.

Datele Băncii centrale relevă că, rata creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite a înregistrat la finele anului 2020 nivelul de 7,4 la sută, în descreștere cu 1,1 p.p. față de nivelul de la sfârșitul anului 2019.

Cei mai mari datornici la bănci sunt industria energetică cu o pondere a nepereformantelor de 19%, construcțiile – 18,3% și domeniul prestării serviciilor – 14,8%.

Pe ramuri și tipuri de credite, cele mai favorabile evoluții au înregistrat ratele neperformante ale creditelor acordate domeniului construcțiilor (-11,8 p.p.), domeniului prestării serviciilor (-8,7 p.p.), industriei energetice (-7,4 p.p.). Cu toate că performanța creditelor acordate în aceste domenii s-a îmbunătățit semnificativ, rata neperformantelor a acestor ramuri rămâne a fi cu mult peste nivelul mediu al portofoliului bancar.

În același timp, cele mai negative modificări au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (+4,3 p.p.), creditelor de consum (+2,4 p.p.) și celor acordate agriculturii (+1,9 p.p.). Aceste 3 categorii însumează 12 370,3 mil. MDL sau 27,1 la sută din portofoliul bancar de credite.

Criza bancară din 2014 s-a resimțit și anul trecut

Potrivit BNM, persistența expunerilor neperformante din perioada dezechilibrelor economice și a crizei bancare din 2014-2015 a avut în continuare un impact semnificativ asupra calității portofoliului de credite corporative din bilanțurile băncilor. Din soldul total al creditelor neperformante, la situația din decembrie 2020, creditele acordate în 2013-2015 constituiau 33,9 la sută.

În ceea ce privește creditele neperformante din 2016-2020, acestea au fost clasificate drept neperformante de către bănci, în mare parte, în baza altor criterii decât numărul de zile restante, ceea ce indică asupra unei abordări mai prudente și anticipative în procesul de evaluare a calității creditelor.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală