Șefă nouă la Agenția de Guvernare Electronică. Cine este Tatiana Iovv

20 Mai 2021, 10:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 10:22 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Instituția publică „Agenția de Guvernare Electronică” (AGE) s-a ales cu un nou director, Tatiana Iovv. Candidatura Tatianei Iovv a fost propusă de Cancelaria de Stat, care este fondatoarea AGE, în consultare cu Grupul Banca Mondială, partenerul strategic principal al e-guvernării în Republica Moldova.

„Cu toate că digitalizarea proceselor a început cu ceva timp în urmă, anume pandemia 2020 a declanșat „era de aur a digitalizării”. Misiunea AGE este de a face cât mai accesibile serviciile publice pentru cetățeni, dar și pentru business, oferind cele mai calitative soluții și în cel mai scurt timp, în procesul de realizare a obiectivului strategic de îmbunătățire continuă a actului de guvernare”, a declarat Tatiana Iovv, în cadrul ședinței de prezentare a noii conduceri, citează Realitatea.md.

Noul director al AGE este doctor în economie, iar anterior a activat în cadrul mai multor proiecte internaționale precum Proiectul de ameliorare a competitivităţii și Proiectul de asistență al UE „Cluster PoliSEE SEE TCP 2007-2013”.

Pe parcursul carierei profesionale, Tatiana Iovv a deținut funcția de consultant al prim viceprim-ministrului în domeniul reformelor structurale în sectorul nebancar, dar și a administrat afaceri private.

Timp de aproape jumătate de an, instituția a fost condusă de către Gheorghe Ursoi, director adjunct AGE, după ce Iurie Țurcanu a demisionat la sfârșitul anului trecut. Astfel, Tatiana Iovv este al 4-lea director al AGE de la fondare (anul 2010) și până în prezent.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul. Au fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală