Imperiul Gazprom se năruie sub ochii lui Putin! Cota gigantului rus pe piaţa europeană de gaze a coborât la 7%

30 Oct. 2023, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2023, 16:24 // Actual //  bani.md

Situația actuală arată că Gazprom, gigantul energetic rus, a înregistrat o scădere semnificativă a cotei sale de piață în Europa în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale. Datele recente arată că, în 2022, cota sa pe piața europeană a scăzut drastic, ajungând la doar 7% în comparație cu 40-45%, cât era în anii precedenți, explică membrul Consiliului de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Un raport detaliat arată că, în anii precedenți, Gazprom exporta anual între 150 și 180 de miliarde de metri cubi de gaze către Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2022, livrările au înregistrat o cădere semnificativă, însumând doar 62,2 miliarde de metri cubi. Situația din acest an nu arată mai bine, cu doar 16,5 miliarde de metri cubi livrați în primele 9 luni ale anului.

Potrivit lui Tofilat, factorii care au contribuit la această scădere drastică sunt multiple. Explozii „misterioase” au distrus atât gazoductele Nord Stream 1 și 2, cât și sancțiunile impuse conductei Yamal-Europe. Aceste evenimente au lăsat Gazprom cu doar două coridoare funcționale pentru tranzitul gazelor către UE – prin Ucraina și Turkstream.

„Este important de menționat că șantajul energetic exercitat de Putin asupra UE a început încă din 2021, anterior războiului. Gazprom a redus livrările și a oprit vânzările la bursă, contribuind la scumpirea gazelor pe piețele europene. În octombrie 2021, prețul gazelor a atins un nivel fără precedent de 2000 de dolari, ca urmare a manevrelor Gazprom-ului”, a mai spus Tofilat.

Cu toate acestea, în opinia membrului în Consiliul Moldovagaz, situația s-a schimbat, iar Europa nu s-a confruntat cu crize majore de aprovizionare. În prezent, Gazprom se situează pe locul patru în ceea ce privește volumele de gaze livrate pe piața UE. Principalele surse de gaze pentru UE includ LNG-ul, Norvegia, țările Africii de Nord, Gazprom, Azerbaijan și alți furnizori, cu LNG-ul reprezentând cea mai mare parte (39%) din totalul consumului.

Această schimbare semnificativă în peisajul energetic european indică o diversificare a surselor de aprovizionare, reducând dependența de Gazprom și consolidându-și reziliența față de eventualele presiuni politice sau economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA