Imperiul media al lui Prigojin ar putea fi preluat de oligarhul apropiat de Putin, Iuri Kovalciuk

30 Iun. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Holdingul Patriot, care include mass-media asociată cu Evgheni Prigojin, inclusiv RIA FAN, caută un nou proprietar, scrie The Bell.
Potrivit mai multor surse ale publicației, National Media Group (NMG) al lui Iuri Kovalciuk este considerat cel mai probabil concurent pentru activele media. Totodată, interlocutorii The Bell au subliniat că „aceasta este o versiune generală”, nu au date despre nicio negociere.

Se presupune că NMG va câștiga controlul asupra activelor lui Prigojin fie direct, fie prin intermediari, așa cum a fost deja testat în tranzacțiile cu alte media.

Canalele Telegram, scrie The Bell, discută și despre un alt candidat – se presupune că Hearst Shkulev Publishing, holdingul media al lui Viktor Șkulev, poate cumpăra activele media pentru 1 rublă „cu condiția ca echipele editoriale să rămână timp de 3 luni și să le plătească restanțele salariale”. Publicația nu a reușit să-l contacteze pe Șkulev pentru comentarii.

După cum subliniază The Bell, toate sursele sunt sigure că oricine va prelua imperiul media al lui Prigojin va fi acum supravegheat direct de administrația prezidențială.
Iuri Kovalciuk este Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Rossiya. Se crede că Kovalciuk face parte din „cercul foarte apropiat al lui Putin”. Atât Kovalciuk însuși, cât și banca sa se află sub sancțiuni occidentale din 2014. Consiliul de administrație al National Media Group este condus de Alina Kabaeva, fost gimnastă despre care se spune că este amanta lui lui Putin, sancționată din cauza relației strânse cu liderul de la Kremlin.

Ce fel de imperiu media a construit Prigojin
Istoria afacerii media a lui Evgheni Prigojin a început la Sankt Petersburg în 2013, când a apărut așa-numita „fabrică de troli”.

Angajații „fabricii” sunt susținători profesioniști ai puterii. Din conturi false special create pe rețelele de socializare, ei scriu comentarii în sprijinul autorităților, critică opoziția și promovează valori „patriotice”. Aparent, „fabrica” funcționează nu numai pentru publicul rus. Așadar, în februarie 2018, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Prigojin că a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. După aceea, statele au impus sancțiuni împotriva lui Prigojin.

„Bucătarul“ lui Putin a negat multă vreme legătura cu „fabrica de troli” și chiar a cerut în instanță ca mass-media care scrie despre asta să-și elimine articolele. Abia în februarie 2023 a confirmat că a pus bazele „fabricii“ și a gestionat-o de mult timp. Prigojin a susținut că a făcut acest lucru „pentru a proteja spațiul informațional rusesc de propaganda agresivă și prostească a tezelor antiruse din Occident”.

De-a lungul timpului, „fabrica de troli” a crescut și s-a transformat într-o adevărată „fabrică media”. În cadrul acesteia au apărut multe resurse de internet, inclusiv cele de pseudo-opoziție, care produc conținut și promovează agenda pro-guvernamentală prin bloggeri și canale de Telegram. Din martie 2023, structura creată de Prigojin include zeci de site-uri web și bloggeri – aceștia sunt gestionați de un total de aproximativ 400 de entități juridice false și reale.

Cea mai mare mass-media asociată cu Prigozhin este Agenția Federală de Știri (RIA FAN). Potrivit Liveinternet, în luna mai, utilizatorii care au vizitat riafan.ru s-au uitat prin materialele publicației de aproximativ 40 de milioane de ori.

Pentru a pune în comun resursele imperiului media al lui Prigojin, grupul media Patriot a fost creat în octombrie 2019. Pe lângă Agenția Federală de Știri, aceasta include și Știrile Poporului, Economics Today, Politics Today și alte resurse. Prigojin a condus deja oficial Consiliul de administrație al grupului Patriot – acest lucru a fost confirmat serviciului rus BBC de către șeful grupului media și fostul șef al partidului pro-Kremlin Rusia tânără, Nikolai Stoliarciuk.

Pe lângă mass-media tradițională, omul de afaceri a dezvoltat în mod activ o rețea de canale Telegram. Două dintre ele ocupă un loc special în această rețea: ambele servesc ca servicii de presă și publică mesajele vocale ale lui Prigojin, adesea ca răspuns la solicitările mass-media. Unul se numește „Serviciul de presă al lui Prigojin”, are peste 1,3 milioane de abonați. Al doilea, „Capul lui Prigojin” – cu o audiență mai mică, de peste 643.000 de abonați.

În plus, Prigojin cooperează activ cu așa-zișii bloggeri militari, în special cu canalele Voenkor Yarem de Aleksander Iaremciuk (cu o audiență de aproape 84.000 de abonați) și Bruce al lui Alexander Simonov (mai mult de 182.000 de abonați). Ambii sunt angajați ai RIA FAN. Adesea, ei repostează mesajele audio ale lui Prigojin de pe canalele sale de presă și, de asemenea, postează fotografii și videoclipuri cu mercenarii PMC Wagner de pe front (acesta a fost și cazul în timpul luptelor dintre wagnerioți și trupele ucrainene din Bahmut).

PMC Wagner are și propria sa rețea de canale Telegram. Acesta, după toate probabilitățile, include Wagner Orchestra, Wagner Z Group, Wagner Unloading, Wagner PMC. Rezumate”, „Cyber ​​​​Front Z” și multe altele. Toți repostează sistematic declarațiile lui Prigojin și se repostează reciproc.

Cum a făcut bani Evgheni Prigojin

În timpul războiului, fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin a continuat să câștige bani foarte buni din afaceri dubioase.
În dimineața zilei de 24 iunie la biroul grupului media „Patriot” din clădirea „Lakhta Center” din Sankt Petersburg au început percheziții. „Forțele de securitate au scos ridicat hard disk-uri de pe computere și au spart computere”, a declarat pentru Meduza un fost angajat al imperiului media al lui Prigojin, care este familiarizat cu situația.
În aceeași zi, a avut loc o percheziție în hotelul Trezzini din Sankt Petersburg, care este considerat biroul lui Evgheni Prigojin. Acolo, potrivit publicației Fontanka, au găsit lingouri de aur, dolari în numerar, șase pistoale, pachete de câte cinci kilograme de pulbere albă și mai multe pașapoarte cu fotografii ale lui Prigojin, dar pe nume diferite.

Deja la 08:56 știrile despre căutările la „Patriot” au apărut pe site-ul ediției din Sankt Petersburg a Neva Today. Oficial, nu face parte din grupul media, dar îl citează periodic pe Prigojin și îi ia comentarii. Nota este ilustrată cu fotografii care arată mai multe autobuze de poliție lângă blocul zgârie-nori de sticlă al centrului de afaceri.
Oricum ar fi, cel mai mare mijloc de presă asociat cu Prigojin, RIA FAN, a încercat să se distanțeze cât mai mult de el în timpul revoltei armate. De vineri seara, 23 iunie, când Prigojin a anunțat „marșul” mercenarilor la Moscova, și până sâmbătă seara, când s-a aflat că s-au ajuns la înțelegeri între Prigojin și Aleksandr Lukașenko, RIA FAN a publicat doar știri destul de puține pe această temă.

Majoritatea publicațiilor site-urilor legate de Prigojin în ziua rebeliunii au abordat subiecte complet diferite: opera artistului muzical Iuri Șatunov, protestele din Argentina, „ criza de sănătate mintală ” din Marea Britanie. Prigojin a reușit deja să declare că Wagner PMC a ajuns la Rostov „fără să tragă un foc”, iar Vladimir Putin l-a acuzat de „trădare” (fără a-l numi pe nume), dar agenția a decis să nu informeze cititorii despre toate aceste evenimente. În același timp, RIA FAN a vorbit despre mișcările coloanelor de mercenari cu referire la canale Telegram anonime – de parcă publicația nu ar avea nimic de-a face cu activitățile lui Prigojin.

Știrea despre acordul dintre președintele Belarusului Aleksander Lukașenko și Prigojin, potrivit căruia Wagner PMC ar trebui să se întoarcă pe front a fost publicată de RIA FAN cu referire la RIA Novosti și serviciul de presă al lui Vladimir Putin. Și a doua zi, pe site-ul publicației au apărut o serie întreagă de mesaje scurte, mai degrabă comunicate de presă ale Ministerului Apărării.

În același timp, „ofițerul militar” RIA FAN, Aleksander Simonov, care acoperă activitățile Grupului Wagner și a le lui Prigojin pe canalul său de Telegram „ Callsign Bruce”, a rămas tăcut pe tot parcursul „marșului” mercenarilor. Abia după știrea despre oprirea marșului, Simonov a scris că a fost „o zi foarte grea” și a mulțumit în același timp PMC Wagner, personalului militar și poliției rutiere pentru că „au făcut totul pentru a previne vărsarea de sânge”.

Luni după-amiază, 26 iunie, pe canalul de Telegram RIA FAN a apărut un mesaj laconic în care se spunea că știrile agenției sunt acum disponibile la o nouă adresă – riafan.org. Evident, noul domeniu a fost necesar pentru a ocoli blocarea Roskomnadzor: pe 24 iunie, departamentul a închis accesul la site-urile RIA FAN și la alte publicații ale grupului de media Patriot „pentru a opri răspândirea apelurilor de participare la o revoltă armată. Dar este curios că noul domeniu RIA FAN a fost înregistrat cu aproape o lună înainte de rebeliune – încă din 18 mai 2023.

„Sperăm că, după anunțul oficial al FSB [că dosarul penal privind rebeliunea armată a fost închis], RKN va debloca resursa, care a fost întotdeauna și rămâne exclusiv patriotică”, a spus Abbas Juma pentru Meduza. Când a fost întrebat de ce RIA FAN a creat anterior o clonă a site-ului cu un alt domeniu, Juma a răspuns că „nu poate spune”: „Nu l-am creat eu”.

Ceea ce așteaptă acum imperiul media al lui Prigojin nu știe nici măcar „Patriot” . „Decizia privind mass-media lui Prigojin nu a fost încă luată. Aceștia primesc o atenție deosebită de la stat, nu pot îndeplini sarcinile de care are nevoie investitorul acum. În formatul actual, munca mass-media este paralizată – deoarece în timpul căutărilor aproape întreaga infrastructură a fost distrusă, a rămas doar resursa umană ”, spune unul dintre politologii care a lucrat anterior pentru Prigojin și este conștient de situație.
În ce format vor continua activitățile publicațiilor nu este încă clar – depinde de acordurile lui Prigojin [cu autoritățile ruse], continuă el. „Este mai profitabil pentru proprietar să creeze un nou holding media în Belarus, administrat din Rusia, folosind coloana vertebrală a angajaților dedicați, care au servit cu fidelitate de mulți ani”, adaugă interlocutorul Meduza.

La rândul său, președintele consiliului de administrație Patriot, Abbas Juma, subliniază că „încă nu are nimic de spus” despre viitorul grupului media. „Suntem supuși legii și președintelui”, adaugă el.

Întrebat dacă este adevărat că nu numai luptătorii Wagner PMC, ci și redacția întregii prese a lui Prigojin vor avea voie să „plece” în Belarus, Juma a răspuns că „deocamdată [această problemă] nu este comentată”.

Un alt interlocutor al Meduza, fost angajat al „fabricii de troli” care este familiarizat cu situația din grupul media, este sigur că, oricum ar fi, publicațiile imperiului media într-o formă sau alta vor continua să funcționeze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău