Importul de cereale, sub lupa lui Bolea! A elaborat un mecanism, iar o comisie se va ocupa de licențiere

12 Oct. 2023, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2023, 15:12 // Actual //  bani.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a elaborat un regulament privind organizarea și activitatea comisiei de licențiere a importului de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat astăzi că aceste documente, care includ modelele de licențe și cererile pentru obținerea acestora, vor fi disponibile pe site-ul ministerului.

Regulamentul a fost dezvoltat în concordanță cu un ordin emis de Comisia pentru Situații Excepționale la 4 octombrie și vizează introducerea licențelor pentru importul anumitor tipuri de cereale. Documentul descrie condițiile și procedura de import de cereale din Ucraina în baza licențelor și prevede înființarea unei comisii speciale pentru acordarea acestora.

Conform regulamentului, licențele vor fi acordate doar agenților economici care se ocupă cu creșterea animalelor, producția de hrană pentru animale în ferme, producerea de produse făinoase, grăsimi și uleiuri. Acești agenți economici vor primi licențe pentru importul de semințe de grâu, porumb și floarea-soarelui, excluzând semințele pentru însămânțare, semințele ambalate pentru consum, semințele prăjite etc.

Procedura de obținere a licenței implică depunerea unei cereri, împreună cu documente precum copia extrasului din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice sau un certificat de înregistrare a unei ferme țărănești, copia cărții de identitate a reprezentantului legal și altele. Comisia specială va verifica informațiile în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii, inclusiv stocurile existente, efectivele de animale, capacitatea de producție și prelucrare pentru următoarele 6 luni și certificatul de conformitate.

Licența poate fi utilizată doar de către titularul acesteia și în scopurile declarate, iar orice abatere va duce la anularea licenței de către Ministerul Agriculturii. Importatorii vor putea încheia contracte de import-export numai după obținerea licenței. Serviciul Vamal va superviza tranzacțiile pentru importul de cereale din Ucraina în Republica Moldova, asigurându-se că marfa ajunge la importatori.

Aceste măsuri de licențiere au fost introduse la 4 octombrie pentru a stabiliza prețurile pe piața internă a cerealelor din Moldova. Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Serviciul Vamal vor colabora pentru a monitoriza și reglementa procesele implicate în importul de cereale din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău