Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat o scădere cu 7,5% în perioada ianuarie-februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 1 miliard 375 milioane de dolari.
Transportul auto a rămas principalul mod de import, cu o pondere de 78% din volumul total al importurilor, în timp ce transportul feroviar și cel maritim au reprezentat 3,4%, respectiv 3,3%. Importurile din țările Uniunii Europene (UE) au înregistrat o ușoară scădere, cu ponderea acestora în volumul total al importurilor moldovenești coborând de la 48,2% la 47,28%. În schimb, importurile din alte țări au crescut, reprezentând acum 48,94% din totalul importurilor.
În ceea ce privește originea importurilor, topul țărilor care au furnizat cele mai mari volume de mărfuri Moldovei în primele două luni ale anului 2024 a fost condus de Ucraina (19,3% din totalul importurilor), urmată de România (16,1%) și China (11,2%).
Analiza detaliată a evoluției importurilor pe țări arată o creștere semnificativă a importurilor din țări precum Spania (+37%), Ucraina (+40,7%) și Germania (+7,2%), în timp ce volumele importurilor din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă (-70,3%).
În ceea ce privește structura importurilor, grupurile de mărfuri cu cote semnificative au inclus gaze și produse industriale derivate din gaze (11,8%), petrol și produse petroliere (11,3%), mașini și echipamente electrice (7,5%), și autovehicule (6,9%).
Aceste date sugerează o evoluție dinamică a comerțului exterior al Republicii Moldova și reflectă schimbările în fluxurile comerciale la nivel global în primele luni ale anului 2024.