În acest an vom avea vin mai bun și mai mult

16 Sept. 2022, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2022, 17:54 // Actual //  MD Bani

Iubitorii de vin se pot bucura de faptul că o creştere a producţiei Franţei va menţine volumele în Europa la un nivel stabil, în pofida secetei care a devastat continentul, şi chiar dacă randamentele au scăzut în majoritatea ţărilor, fermierii se aşteaptă la o calitate deosebit de bună a vinurilor din acest an, informează Reuters.

Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Spania, au cunoscut în acest an cele mai grave secete din istorie, o situaţie agravată de mai multe valuri succesive de caniculă.

Cu toate acestea, Copa – Cogeca, organizaţie care reprezintă vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, a anunţat vineri că se aşteaptă ca cei trei mari producători de vin (Italia, Franţa şi Spania) să producă împreună 130,2 milioane de hectolitri în acest an, în creştere cu 1,1% faţă de producţia de anul trecut, dar cu 2,1% sub media din ultimii cinci ani care a fost de 132,9 milioane hectolitri, scrie Agerpres.

„Deşi nu va fi abundentă, recolta din 2022 a fost salvată în mare parte graţie eforturilor viticultorilor. Cu toate acestea, anul curent rămâne unul dificil pentru întregul sector: creşterea costurilor cu transportul, sticla, cartonul, produsele fitosanitare şi energia a majorat şi mai mult costurile deja mari de producţie. Asta erodează şi mai multe marjele pentru producători”, a declarat Luca Rigotti, preşedintele grupului de lucru Vitivinicol de la Copa – Cogeca.

Potrivit estimărilor organizaţiei, producţia de vin a Franţei (al doilea mare producător de vin din UE) ar urma să crească cu 16% în ritm anual, până la 44 milioane de hectolitri. În cazul Italiei, cel mai mare producător din UE, în acest an se aşteaptă ca producţia de vin să fie relativ stabilă, însă Copa – Cogeca nu a venit cu o cifră concretă. În schimb, producţia de vin a Spaniei ar urma să scadă cu 10,5% în acest an, după ce viile din această ţară au avut de suferit de pe urma lipsei ploilor şi apei.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

După relaxarea sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană în 2025, autoritățile din Siria intenționează să înceteze tipărirea de bancnote în Rusia și să mute producția acestora în Emiratele Arabe Unite și Germania, scrie Reuters, citând trei surse familiare cu situația.

Decizia marchează o ruptură simbolică și logistică importantă: imaginea fostului lider sirian Bashar al-Assad, înlăturat de la putere în decembrie 2024, va dispărea de pe bancnota de 2.000 de lire siriene – una dintre cele mai folosite în circulație.

Potrivit surselor citate, oficialii sirieni se află în discuții preliminare cu compania Oumolat din EAU, vizitată la începutul lunii mai de către guvernatorul Băncii Centrale a Siriei și ministrul de finanțe. În Germania, două companii au manifestat interes pentru preluarea procesului de tipărire: Bundesdruckerei, controlată de statul german, și compania privată Giesecke+Devrient, notează Reuters.

Timp de mai bine de un deceniu, Rusia a fost principalul furnizor de bancnote pentru Siria, în contextul sancțiunilor impuse de Occident care au blocat accesul Damascului la tipografiile europene. Inclusiv în primăvara acestui an, Siria a primit bancnote noi tipărite la întreprinderea rusă „Goznak”.

Criza de numerar din Siria este tot mai acută, iar explicațiile oficiale și cele din mediul bancar diferă. Guvernul susține că cetățenii acumulează lire în numerar, în timp ce bancherii afirmă că autoritățile limitează deliberat circulația banilor pentru a controla cursul de schimb. Tot mai frecvent, băncile refuză retragerile de numerar, iar afacerile sunt paralizate de lipsa lichidităților necesare pentru salarii și plăți comerciale.

Un om de afaceri sirian a declarat pentru Financial Times că „lipsa de numerar a ajuns la un punct critic. Oamenii nu mai depun bani în bănci de teama că nu-i vor mai putea retrage”. Această neîncredere în sistemul bancar datează însă de dinainte de căderea regimului Assad, când autoritățile foloseau evidențele băncilor pentru a impune taxe selective asupra celor bogați.

În prezent, pe piața neagră, o liră siriană se tranzacționează cu aproximativ 10.000 pentru un dolar american – mult mai bine decât în decembrie 2024, când rata era de 15.000 pentru un dolar. Înaintea izbucnirii războiului civil, în 2011, dolarul valora doar 50 de lire siriene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO