În satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă a fost construit un parc fotovoltaic

09 Iun. 2021, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iun. 2021, 17:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 9 iunie 2021 reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) au efectuat o vizită în teren, în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă pentru a verifica lucrările efectuate cadrul proiectului ,,Construcția parcului fotovoltaic cu puterea de 300 kW”.

Proiectul este susținut în cadrul programului „Convenţia primarilor  – proiecte demonstrative” (CoMDeP), finanțat de Uniunea Europeană.

Valoarea totală a proiectului constituie 4 485 322,00 lei.

În cadrul proiectului au fost efectuate măsurile modernizare a sistemului de iluminat din localitate, prin instalarea a 1000 de panouri fotovoltaice.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.