În soluționarea crizei gazelor din Moldova se implică și România. Aurescu: Voi cere UE să sprijine Chișinăul

18 Oct. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2021, 16:51 // Actual //  bani.md

În soluționarea crizei gazelor din Republica Moldova se implică și Bucureștiul. Acest lucru va fi discutat, în data de 18 octombrie, la reuniunea Consliului Afacerlor Externe la nivelul miniștrilor de externe de la Luxemburg, potrivit informațiilor Ministerului de Externe de la București.

”Îmi voi informa și colegii despre criza din Republica Moldova legată de aprovizionarea cu gaze. Este un moment foarte critic pentru Guvernul de la Chișinău. Acest lucru se datorează schimbării bruște de către Rusia a condițiilor de livrare a gazelor și a costurilor. Așadar, voi cere colegilor mei și instituțiilor europene să sprijine, cu experți și cu asistență financiară, rezolvarea acestei crize, deoarece depășirea acestei crize va permite Guvernului Chișinău să pună în aplicare ambițiosul proces de reformă la care s-au angajat după alegerile din 11 iulie”, a punctat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au instituit stare de urgență în sectorul gazelor. Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Chișinăul insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

În prezent Republica Moldova plătește 790 USD pentru mia de metru cubi de gaz.

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală