Rata anuală a inflației din Sri Lanka a crescut la peste 70% în august, în timp ce se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.
Datele oficiale au arătat, de asemenea, că prețurile alimentelor au crescut cu 84,6% față de un an în urmă, scrie BBC. Țara nu și-a putut permite importurile cheie – inclusiv combustibil, îngrășăminte și medicamente.
Luna trecută, Banca Centrală a Sri Lanka a declarat că se așteaptă ca inflația să se reducă, pe măsură ce economia țării a încetinit, după ce a atins un vârf de aproximativ 70%.
Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută au arătat că economia s-a contractat cu 8,4% în cele trei luni până la sfârșitul lunii august.
Înainte de pandemie, Sri Lanka era foarte dependentă de turism pentru valute străine, inclusiv dolarul american. Odată cu pandemia de COVID-19 turiștii au încetat să mai viziteze țara din cauza restricțiilor.
La începutul acestei luni, Sri Lanka a ajuns la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 2,9 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, acordul depinde de faptul că țara primește și fonduri de la creditori privați.
Sri Lanka este printre cele 10 țări din lume cu cea mai mare inflație alimentară. Experții au avertizat că creșterea prețurilor la alimente înseamnă că problemele economice pentru Sri Lanka vor continua pentru ceva timp.
Securitatea alimentară rămâne o mare îngrijorare pentru țară, mai ales că lipsa de îngrășăminte – din cauza lipsei de valută străină – a afectat semnificativ producția agricolă. Potrivit unor estimări, producția de alimente s-a redus aproape la jumătate.