Încă 4 zile până la catastrofa financiară pe care Rusia nu a mai cunoscut-o. Biden chiar vrea să-l pedepsească pe Putin

24 Iun. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2022, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 27 iunie expiră „perioada de grație” de 30 de zile a plăților rusești pentru datoria publică externă.

Dacă Rusia nu reușește să efectueze următoarele plăți până la această dată, atunci va fi declarată în incapacitate de plată.

Jurnalistul Ivan Yakovina a comentat situația pe blogul său de Facebook, susținând că Moscova nu va putea efectua plăți, deoarece Statele Unite au luat măsuri în acest sens.

”Există bani, dar Rusia nu îi poate transfera creditorilor. Prin urmare, incapacitatea este inevitabilă. Putin, desigur, nu este fericit: pentru el este extrem de important ca „defaultul” să nu fie în niciun caz asociat cu numele său și cu epoca domniei sale. Prin urmare, el nu abandonează încercările de a evita această catastrofă. A emis un decret care poate fi numit: „O schemă care vrea să pară vicleană, dar în realitate este destul de proastă”.

Concluzia este următoarea: deoarece Ministerul de Finanțe al Federației Ruse are interdicția să folosească dolari, va da ruble unor bănci, iar acestea vor converti rublele în dolari și le vor da creditorilor ruși. Decretul lui Putin spune că „obligațiile privind euroobligațiunile guvernamentale vor fi recunoscute ca îndeplinite după plata în ruble la cursul de pe piața internă din ziua plății”.

Bineînțeles, Statele Unite pot sabota această manevră. De exemplu, ei amenință băncile cu sancțiuni dacă participă la ea. Nicio bancă nu va fi de acord în mod voluntar cu acest lucru. În general, dacă americanii vor, atunci în Rusia, pe 27 iunie, se va întâmpla un default. Întrebarea este dacă vor. Cred că de data asta o vor face. Biden chiar vrea să-l pedepsească pe Putin”.

Investitorii străini caută modalități de a colecta datorii în caz de neplată a Rusiei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău