(FOTO) Cât te costă o vacanță pe una dintre cele mai frumoase insule din Grecia?

24 Iun. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Iun. 2022, 09:44 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Grecia este una dintre destinațiile de vacanță preferată de moldoveni. Țara este cunoscută pentru insulele de lux precum Santorini sau Mykonos, dar și pentru insulele deosebit de frumoase precum Lefkada. Redacția Bani.md a realizat câteva calcule și a stabilit costurile aproximative pentru o vacanță de 8 zile, 7 nopți pentru două persoane cu mașina în Lefkada.

Am ales să calculăm prețul pentru o călători cu mașina, întrucât aceasta este cea mai potrivită și comodă opțiune pentru a ajunge. Lefkada este o insulă grecească în Marea Ionică, legată de continent printr-un lung dig rutier și un pod. Insula este cunoscută pentru apele sale albastre și plajele sale „rupte din rai”, fiind considerată insula paradis a Greciei.

Așadar, pentru a călători cu mașina va fi necesar să cheltui bani, în primul rând, pentru combustibil cât și pentru alte taxe pe care le vom enumera în continuare.

Așa cum prețurile la carburanți au crescut, ai putea să scoți din buzunar aproximativ 4500 – 5000 de lei. De asemenea, nu trebuie să excluzi cheltuieli precum:

  • Cartea verde – 700 de lei;
  • Vinieta Bulgaria – aproximativ 140 de lei (7 euro);
  • Taxa de pod Giurgiu – 80 de lei;
  • Taxa de autostrada – 400 de lei (20 euro);

În ceea ce privește cazarea, prețurile încep de la 11 mii de lei pentru două persoane timp de 7 nopți și 8 zile în luna august. Dacă vei alege să mergi pe insulă în septembrie sau iulie ai putea avea parte și de oferte mai avantajoase.

De exemplu, la Kostas Studio II vei achita, în perioada 15-22 august, 12.048 lei. La Sea Sound veți plăti aproximativ 14.741 lei în aceeași perioadă.

De asemenea, trebuie să luați în calcul și alimentația. Poți alege să mănânci la restaurante sau poți pregăti singur. Astfel, o vacanță în Lefkada pentru o săptămână în luna august pentru o persoană ar putea ajunge la aproximativ 600 de euro.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău