Inflația a mâncat majorările de salarii! Moldovenii au fost remunerați cu doar 50 de lei mai mult

24 Aug. 2022, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 14:54 // Actual //  Lupu Eduard

Salariul mediu nominal a fost 7634 de lei în anul 2021, cu 1018 lei mai mult față de anul 2020, însă raportat la inflația de 14%, majorarea a fost de doar 50 de lei, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cele mai mari salarii au fost încasare de angajații din domeniul informații și comunicații – 22137,7 lei (de 2,5 ori mai mult decât media pe țară), activități financiare și de asigurări – 15746,9 lei (cu 75,4% mai mult decât media pe țară) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 13739,8 lei (cu 53,0% mai mult decât media pe țară).

Cel mai prost au fost plătiți angajații din activități din domeniul alimentației publice – 5249,9 lei (cu 41,5% mai puțin decât media pe țară), agricultură, silvicultură și pescuit – 5691,1 lei (cu 36,6% mai puțin decât media pe țară) și artă, activități de recreere și de agrement – 6269,1 lei (cu 30,2% mai puțin decât media pe țară).

În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar în anul 2021 a constituit 7828,6 lei, în sectorul real – 9360,3 lei (cu 19,6% mai mult decât în sectorul bugetar).

Femeile au avut un salariu mai mic față de cel al bărbaților. Femeile au câștigat 8353,1 lei, cu 13,6% (sau 1319,5 lei) mai puțin față de bărbați (9672,6 lei)

Preponderent bărbații sunt angajați în domeniul bancar, IT și industrie de unde ridică și cele mai mari salarii, în timp ce femeile sunt angajate în domeniul prestării serviciilor și învățământ.

În profil teritorial, cele mai mici salarii sunt achitate Basarabeasca (5918,2 lei, cu 34,1% mai puțin decât media pe țară), Briceni (6129,9 lei, cu 31,7% mai puțin), Fălești (6279,3 lei, cu 30,1% mai puțin). Doar în municipiul Chișinău câștigul salarial mediu a fost mai mare decât media pe țară (10965,0 lei, cu 22,1% mai mult).

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău