Inflaţia continuă să forţeze mâna băncilor centrale: BCE va menţine dobânzile la un nivel ridicat

15 Mai 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2023, 17:07 // Actual //  bani.md

Banca Centrală Europeană va menţine în continuare ratele dobânzilor la un nivel ridicat, depăşind previziunile analiştilor, deoarece presiunile inflaţioniste continuă să persiste, potrivit economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Prima reducere a ratei dobânzii la depozite, care ar putea atinge un maxim de 3,75% în vară, este anticipată acum în al doilea trimestru din 2024, arată sondajul realizat în perioada 5-11 mai.

Acest scenariu este însoţit de o nouă previziune: inflaţia de bază, care elimină elementele volatile şi care este în prezent indicatorul de preţuri preferat de oficiali, va continua să persiste, ajungând apoi treptat la nivelul de 2,4% în trimestrul patru al anului viitor – depăşind ţinta oficială de 2% pentru creşterea generală a preţurilor.

Rezultatele subliniază îngrijorarea factorilor de decizie politică cu privire la caracterul durabil al inflaţiei. BCE a majorat rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază până la 3,25% în această lună, angajându-se să împingă costurile de împrumut la „niveluri suficient de restrictive” şi să le menţină la aceste niveluri „atât timp cât este necesar” pentru a ţine preţurile sub control.

Unii oficiali au început să respingă pariurile de pe piaţă potrivit cărora ratele ar putea fi reduse încă din primăvara anului viitor. Şeful băncii centrale din Letonia, Martins Kazaks, a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută că astfel de pariuri sunt „de-a dreptul premature”.

El şi alţii oficiali de rang înalt sunt de părere că majorările de un sfert de punct în iunie şi iulie pe care le prevăd majoritatea analiştilor ar putea să nu fie suficiente pentru a învinge inflaţia. Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat vineri că este posibil ca BCE să fie nevoită să accelereze politica de înăsprire „dincolo de vacanţa de vară”.

Economiştii continuă să se aştepte la o redresare economică treptată în zona euro, cu un ritm de expansiune care să atingă nivelul de 0,4% în a doua jumătate a anului viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO