Banca Centrală Europeană va menţine în continuare ratele dobânzilor la un nivel ridicat, depăşind previziunile analiştilor, deoarece presiunile inflaţioniste continuă să persiste, potrivit economiştilor chestionaţi de Bloomberg.
Prima reducere a ratei dobânzii la depozite, care ar putea atinge un maxim de 3,75% în vară, este anticipată acum în al doilea trimestru din 2024, arată sondajul realizat în perioada 5-11 mai.
Acest scenariu este însoţit de o nouă previziune: inflaţia de bază, care elimină elementele volatile şi care este în prezent indicatorul de preţuri preferat de oficiali, va continua să persiste, ajungând apoi treptat la nivelul de 2,4% în trimestrul patru al anului viitor – depăşind ţinta oficială de 2% pentru creşterea generală a preţurilor.
Rezultatele subliniază îngrijorarea factorilor de decizie politică cu privire la caracterul durabil al inflaţiei. BCE a majorat rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază până la 3,25% în această lună, angajându-se să împingă costurile de împrumut la „niveluri suficient de restrictive” şi să le menţină la aceste niveluri „atât timp cât este necesar” pentru a ţine preţurile sub control.
Unii oficiali au început să respingă pariurile de pe piaţă potrivit cărora ratele ar putea fi reduse încă din primăvara anului viitor. Şeful băncii centrale din Letonia, Martins Kazaks, a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută că astfel de pariuri sunt „de-a dreptul premature”.
El şi alţii oficiali de rang înalt sunt de părere că majorările de un sfert de punct în iunie şi iulie pe care le prevăd majoritatea analiştilor ar putea să nu fie suficiente pentru a învinge inflaţia. Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat vineri că este posibil ca BCE să fie nevoită să accelereze politica de înăsprire „dincolo de vacanţa de vară”.
Economiştii continuă să se aştepte la o redresare economică treptată în zona euro, cu un ritm de expansiune care să atingă nivelul de 0,4% în a doua jumătate a anului viitor.