„Inima” din Franța – un restaurant fondat de moldoveanca Oxana Crețu care a cucerit experții de la Michelin

16 Ian. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2024, 17:04 // Actual //  bani.md

În sud-vestul Franței, în Bordeaux, oraș traversat de fluviul Garonne, un mic restaurant care bucură clienții francezi, și nu doar, a fost inclus în celebrul catalog Michelin. Este vorba de „proiectul” de suflet al moldovencei Oxana Crețu, originară din Cahul. După nominalizarea de succes, corespondentul Grupului de presă Realitatea, Traian Stoianov, a discutat cu Oxana pentru a afla cât mai multe despre restaurantul „Inima” administrat și fondat de moldoveanca noastră.

Restaurantul meu este casa mea!

Oxana povestește că deschiderea unui restaurant în Franța nu a fost un plan, nici un vis, însă „proiectul” a văzut lumina zilei în timp. Până a ajunge bucătar-șef, și până a avea propria echipă, a muncit mulți ani pentru a acumula toată experiența necesară, deși inițial, toate gândurile se îndreptau spre artele aplicate.

„Restaurantul meu este casa mea. Acolo am creat un univers unde vreau să mă simt eu bine și la fel este și pentru echipa mea. Asta nu îmi pune numai să zicem investiții financiare, dar și investiții sufletești, investiții intelectuale ca să putem crea un loc de muncă ușor, un loc agreabil, unde toată lumea să simtă bine printr-o energie care se acumulează cu anii. Când l-am cumpărat, era o simplă băcănie, mai simplu spus. Împreună cu fratele meu am făcut câteva transformări până a ajunge la „Inima”, denumirea localului. Echipa mea, sunt patru persoane, iar a cincea sunt eu. Avem un somelier care îndrumă oaspeții, propune vinurile franceze, dar și cele din Republica Moldova”, povestește moldoveanca.

Moldoveanca recunoaște, unii fac școli de 15-20 de ani, 30 de ani, și după asta tot nu reușesc să ajungă sau cel puțin să se integreze în acest proces, la ea însă…

„La mine s-au întâmplat lucrurile mai rapid, mai accelerat. Desigur că am admirat sau m-am interesat, inspirat de la mai mulți șefi francezi, și nu doar, dar nu am avut un mentor în sine care să îmi transmită ceva. Am fost nevoită să mă descurc foarte mult singură. Am învățat mult. M-am specializat profesional, dacă pot să spun așa, la Alain Ducasse. Am fost la niște cursuri care aveau loc într-un spațiu din ăsta foarte mic, să zicem, parcă era un apartament mic în Paris”, spune Oxana Crețu.

Moldoveanca a fost sinceră și a spus și ce ar vrea să schimbe în Republica Moldova, dacă ar avea posibilitatea, anume în domeniul gastronomic. Cum a răspuns, aflați în interviul de mai jos.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ