Interes național pentru energia electrică din România. Victimele infrastructurii, sute de exproprieri cu girul statului

31 Mart. 2022, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2022, 12:17 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul a aprobat, astăzi, PROIECTUL privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

Proiectul de interes național, prevăzut în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 62 de deputați.

Documentul stabilește mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate.

Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare și va aloca resurse financiare în vederea elaborării și implementării Planului de acțiuni privind strămutarea și compensarea daunelor pentru exproprierea permanentă și temporară a acestora.

Plățile pentru despăgubirea persoanelor afectate de procedurile de expropriere sunt estimate la 20 mil. lei.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Bugetul total al acestora va constituie 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a declarat că scopul proiectului este asigurarea securității energetice a statului prin interconectarea Republicii Moldova cu piața de energie a Uniunii Europene, cât și crearea unui mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău