Întuneric pentru oameni, lumină pentru criptoferme! Ce nu spune Transnistria despre consumul de energie?

04 Feb. 2025, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 14:34 // Actual //  Ursu Victor

În ciuda afirmațiilor pretinselor autorități de la Tiraspol că, începând cu 31 ianuarie, activitățile de minerit de criptomonede au fost întrerupte, producția de energie electrică a crescut semnificativ, ridicând semne de întrebare cu privire la veridicitatea acestei măsuri. Potrivit unui document emis de pretinsele autorități transnistrene, fermelor de criptomonede li s-ar fi întrerupt alimentarea cu energie electrică, în timp ce locuitorii regiunii s-au confruntat cu întreruperi de curent pe parcursul lunii ianuarie.

Cu toate acestea, în aceeași perioadă, MGRES a înregistrat o creștere a producției de energie electrică, depășind pragul de 200 MWh pe zi, față de 150 MWh pe zi și 170 MWh pe timpul nopții, cum era obiceiul anterior. Această creștere a producției ridică întrebări serioase: dacă mineritul a fost într-adevăr oprit, cum se explică această majorare a cantității de energie generată?

Experții locali sunt sceptici cu privire la afirmațiile autorităților de la Tiraspol, indicând posibilitatea ca mineritul să fi continuat, în ciuda măsurii oficiale de oprire. De asemenea, există speculații că activitatea de minerit ar fi putut să se desfășoare în mod ilegal, fără a fi detectată.

De aproximativ cinci ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa. Afacerea ar fi gestionată de către Igor Ceaika,  fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika.

Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Or, compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ucrainene au declarat că sunt pregătite să colaboreze cu Statele Unite pentru exploatarea metalelor rare și să ofere „condiții speciale”, cu garanția că aceste resurse nu vor ajunge în mâinile Rusiei sau Iranului. Informația a fost publicată de New York Times (NYT) și Financial Times (FT), citând oficiali de rang înalt din Ucraina. Declarațiile vin ca răspuns la afirmațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a menționat că intenționează să negocieze o înțelegere cu Ucraina pentru continuarea ajutorului militar.

„Investim sute de miliarde de dolari, iar ei au resurse excelente de metale rare. (…) Vreau ca Ucraina să ne furnizeze aceste metale rare”, a spus Trump.

Conform unei surse citate de FT, propunerea lui Trump „pare să se alinieze” planului de cooperare prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în toamna anului 2024. Planul includea dezvoltarea comună a zăcămintelor de litiu și uraniu, un subiect care, potrivit FT, a atras atenția fostului lider american. „Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă guvernamentală de la Kiev.

La Moscova, oferta Ucrainei a fost catalogată drept o „achiziție” a ajutorului militar, sugerând că acesta nu va mai fi acordat gratuit, ci pe baze comerciale. „Mai bine să nu se acorde deloc acest ajutor, contribuind astfel la încheierea conflictului”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Ucraina dispune de resurse naturale valoroase, evaluate în 2023 la 15 trilioane de dolari, conform Forbes Ucraina. Totuși, 70% dintre zăcăminte sunt localizate în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, dintre care două sunt parțial ocupate de armata rusă și afectate de război. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei sunt printre cele mai mari din Europa, fiind estimate la 500.000 de tone. Litiul este un element-cheie în producția de electronică, armament, drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.

În prezent, China domină piața globală a metalelor rare, asigurând peste 60% din extracție și aproape 85% din procesarea acestor resurse strategice. SUA, deși reprezintă 12-15% din extracția globală, depind de China pentru procesare, 80% din minereurile americane fiind prelucrate acolo până în 2020. Interesul lui Trump pentru metalele rare din Ucraina ar putea reflecta dorința de a reduce această dependență critică de importurile din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală