INVESTIGAȚIE// Gambling-ul din Ucraina, acuzat de evaziune fiscală de MILIARDE. SCHEMA e folosită și la noi

03 Mart. 2023, 13:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Mart. 2023, 13:46 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Biroul Securitate Economică (BSE) din Ucraina desfășoară o investigație privind evaziunea fiscală a industriei jocurilor de noroc, iar băncile sunt suspectate de complicitate la această infracțiune. Potrivit estimărilor prezentate de publicația Forbes Ucraina, este vorba despre o cifră de afaceri care se ridică la 10-15 miliarde de hrivne pe lună (255 – 380 de milioane de euro). Acest lucru înseamnă că statul ratează impozite în sumă de aproximativ 2 miliarde de hrivne lunar (aproximativ 50 de milioane de euro), scrie Ziarul Național.

Investigația vizează schema de evaziune prin așa-numitul procedeu miscoding. Este vorba despre manipularea codurilor de tranzacție la nivelul băncilor pentru a ascunde proveniența și destinația reală a plăților. Mai multe bănci din Ucraina, inclusiv una de stat, figurează în dosar în calitate de intermediari, pentru că au ignorat problema.

Cum funcționează schema. Elementul principal, pe care îl scot în evidență anchetatorii, este miscoding. „Imaginați-vă că la o casă din supermarket se vând produse din tutun, dar aceasta este înregistrată ca fiind numai pentru vânzarea produselor alimentare”, explică directorul Asociației membrilor sistemelor de plăți EMA Alexandr Karpov.

În cazul gambling-ului, codul dedicat al industriei – MCC 7995, cel mai frecvent este înlocuit cu 7994, care este atribuit jocurilor de calculator. Banca acceptă plata (depunerea) de la un client al industriei jocurilor de noroc. Iar când clientul obține un câștig, instituția financiară îi trimite banii, dar marchează tranzacția prin codul unui alt sector sau îi trece ca pe un transfer de pe card pe card, plata serviciilor de publicitate, etc. ”Care este interesul? Cote diferite ale impozitării”, notează Forbes. Pentru industria jocurilor de noroc în Ucraina se aplică o cotă de 18% din suma câștigurilor. Pentru alte sectoare, impozitele sunt mai mici. „Se poate de câștigat ieftin sume considerabile de bani”, precizează un interlocutor al publicației.

Banca Națională a Ucrainei pregătește o reacție dură

Implicarea conștientă a băncilor în miscoding este greu de demonstrat. Miscodingul apare la nivelul companiei vânzător, care folosește acquiring (intermedierea plăților fără numerar (e-commerce) dintre vânzător și cumpărător). Cazurile ocazionale de încălcare nu reprezintă fraudă, dar cele sistematice deja sunt manipulări și nu pot trece neobservate de bănci, consideră șeful consiliului Asociației Independente a Băncilor din Ucraina, Elena Korobkova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În prezent, potrivit Forbes, în toate băncile care oferă servicii acquiring în segmentul e-commerce se desfășoară controale inopinate ale Băncii Naționale a Ucrainei (BNU). Și chiar dacă legislația țării vecine nu prevede responsabilitate pentru miscoding, BNU poate aplica o serie de măsuri – de la avertismente în scris, până la suspendarea sau chiar retragerea licențelor. Sursele Forbes spun că Banca centrală din țara vecină pregătește o reacție la situația depistată și că această reacție va fi dură.

Miscodingul, la el acasă în Republica Moldova

Miscodingul este folosit și în Republica Moldova, doar că la noi motivele sunt diferite, nu și consecințele – statul ratează impozite de milioane. De la începutul anului 2021, când autoritățile au intensificat lupta cu casele de pariuri ce nu dețin autorizație de activitate în R. Moldova, băncile comerciale au început să respingă tranzacțiile prin codul MCC 7995. Cu toate acestea, operatorii nelegali de gambling au recurs la falsificări și manipulări.

„După ce majoritatea instituțiilor bancare din Republica Moldova au aplicat metoda blocării tranzacțiilor aferente procesului de organizare și desfășurare a jocurilor de noroc neautorizate, după „Codul de categorie de comerciant”, în speță MCC 7995 (Betting, including lottery tickets, casino gaming chips, off-track betting and wagers at race tracks), în scopul evitării blocării acestora, organizatorii respectivelor jocuri au recurs la înregistrarea sa (sau a afiliaților) sub alt Cod de categorie de comerciant. În această ordine de idei, urmare a monitorizării proceselor și metodelor utilizate de către organizatorii neautorizați, echipele tehnice ale S.A.„Loteria Națională a Moldovei” (LNM) de comun cu cele ale „NGM Company” S.R.L.- partener privat al LNM, au constatat că respectivii au început utilizarea, inclusiv a Codului de categorie de comerciant – MCC 7994 (Video games and arcades). În realitate, scopul real al acestor tranzacții îl reprezintă alimentarea conturilor de joc”, se arată într-un comunicat al Loteriei Naționale a Moldovei.

Compania de stat Loteria Națională a Moldovei, care deține monopolul în domeniul jocurilor de noroc în R. Moldova, a notificat în repetate rânduri companiile internaționale de plăți VISA și Mastercard despre încălcările admise prin substituirea codurilor MCC.

„În comun cu specialiștii de la Loteria Națională a Moldovei, constatăm că operatorii ilegali de jocuri de noroc, în special compania „1xBet”, încalcă obraznic legislația R. Moldova. Pe parcursul anului 2022, au fost documentate numeroase cazuri de manipulae a codurilor de comerciant pentru a primi, ilegal, bani de la jucătorii moldoveni. Și dacă la început era folosit mai mult MCC 7994, ulterior s-a recurs la coduri mult mai „exotice”. De exemplu – de la „Pietre prețioase, metale, ceasuri și bijuterii” (MCC 5094), „servicii educaționale” (MCC 8299) și până la „Asociații civice, sociale și fraternale” (MCC 8641)”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Banca Națională a Moldovei ar trebui să aplice experiența Ucrainei

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive crede că exemplul Ucrainei, unde Banca Centrală a inițiat controale pentru a preveni evaziunile fiscale, ar trebui aplicat și la noi.

„Statul ratează zeci de milioane de lei, care pleacă în off-shore, prin sistemul bancar al țării și ajung la companii de betting cu rădăcini în Rusia. Ucraina a retras licența pentru 1xBet, acuzată de susținere financiară a agresorului, dar această companie își desfășoară, ilegal, activitatea în Republica Moldova și se folosește de sistemul bancar al țări pentru a atrage bani de la jucătorii moldoveni. Procesul poate fi oprit de Banca Națională și sperăm că autoritatea de reglementare va acorda atenție acestei probleme”, a mai spus Plamen Milanov.

Problema a fost sesizată și de către expertul român din domeniul jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu, CEO la Gaming Consulting. „În Republica Moldova există o problemă – autoritățile au interzis reclamele la jocurile de noroc și au explodat pe piață firmele la negru rusești pentru că ei își fac reclamă online și nu poate să-i oprească nimeni. Acestea au niște conexiuni cu băncile și omul cumpără mingi de ping-pong, dar de fapt e suma pe care o depun la jocurile de noroc. Și aceste firme la negru, rusești, care acum sunt în Republica Moldova, fac mai mulți bani decât oficial Loteria Națională pentru că nu poate să se promoveze”, explică Sorin Constantinescu.

Potrivit studiului realizat de ONG Legal Business Monitor, în 2020, companiile ilegale de gambling au atras de la jucătorii moldoveni peste 500 de milioane de lei doar prin sisteme electronice de plăți. Nimeni nu poate spune, însă, ce sume se colectează prin transferuri bancare.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău