INVESTIGAȚIE// Gambling-ul din Ucraina, acuzat de evaziune fiscală de MILIARDE. SCHEMA e folosită și la noi

03 Mart. 2023, 13:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Mart. 2023, 13:46 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Biroul Securitate Economică (BSE) din Ucraina desfășoară o investigație privind evaziunea fiscală a industriei jocurilor de noroc, iar băncile sunt suspectate de complicitate la această infracțiune. Potrivit estimărilor prezentate de publicația Forbes Ucraina, este vorba despre o cifră de afaceri care se ridică la 10-15 miliarde de hrivne pe lună (255 – 380 de milioane de euro). Acest lucru înseamnă că statul ratează impozite în sumă de aproximativ 2 miliarde de hrivne lunar (aproximativ 50 de milioane de euro), scrie Ziarul Național.

Investigația vizează schema de evaziune prin așa-numitul procedeu miscoding. Este vorba despre manipularea codurilor de tranzacție la nivelul băncilor pentru a ascunde proveniența și destinația reală a plăților. Mai multe bănci din Ucraina, inclusiv una de stat, figurează în dosar în calitate de intermediari, pentru că au ignorat problema.

Cum funcționează schema. Elementul principal, pe care îl scot în evidență anchetatorii, este miscoding. „Imaginați-vă că la o casă din supermarket se vând produse din tutun, dar aceasta este înregistrată ca fiind numai pentru vânzarea produselor alimentare”, explică directorul Asociației membrilor sistemelor de plăți EMA Alexandr Karpov.

În cazul gambling-ului, codul dedicat al industriei – MCC 7995, cel mai frecvent este înlocuit cu 7994, care este atribuit jocurilor de calculator. Banca acceptă plata (depunerea) de la un client al industriei jocurilor de noroc. Iar când clientul obține un câștig, instituția financiară îi trimite banii, dar marchează tranzacția prin codul unui alt sector sau îi trece ca pe un transfer de pe card pe card, plata serviciilor de publicitate, etc. ”Care este interesul? Cote diferite ale impozitării”, notează Forbes. Pentru industria jocurilor de noroc în Ucraina se aplică o cotă de 18% din suma câștigurilor. Pentru alte sectoare, impozitele sunt mai mici. „Se poate de câștigat ieftin sume considerabile de bani”, precizează un interlocutor al publicației.

Banca Națională a Ucrainei pregătește o reacție dură

Implicarea conștientă a băncilor în miscoding este greu de demonstrat. Miscodingul apare la nivelul companiei vânzător, care folosește acquiring (intermedierea plăților fără numerar (e-commerce) dintre vânzător și cumpărător). Cazurile ocazionale de încălcare nu reprezintă fraudă, dar cele sistematice deja sunt manipulări și nu pot trece neobservate de bănci, consideră șeful consiliului Asociației Independente a Băncilor din Ucraina, Elena Korobkova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În prezent, potrivit Forbes, în toate băncile care oferă servicii acquiring în segmentul e-commerce se desfășoară controale inopinate ale Băncii Naționale a Ucrainei (BNU). Și chiar dacă legislația țării vecine nu prevede responsabilitate pentru miscoding, BNU poate aplica o serie de măsuri – de la avertismente în scris, până la suspendarea sau chiar retragerea licențelor. Sursele Forbes spun că Banca centrală din țara vecină pregătește o reacție la situația depistată și că această reacție va fi dură.

Miscodingul, la el acasă în Republica Moldova

Miscodingul este folosit și în Republica Moldova, doar că la noi motivele sunt diferite, nu și consecințele – statul ratează impozite de milioane. De la începutul anului 2021, când autoritățile au intensificat lupta cu casele de pariuri ce nu dețin autorizație de activitate în R. Moldova, băncile comerciale au început să respingă tranzacțiile prin codul MCC 7995. Cu toate acestea, operatorii nelegali de gambling au recurs la falsificări și manipulări.

„După ce majoritatea instituțiilor bancare din Republica Moldova au aplicat metoda blocării tranzacțiilor aferente procesului de organizare și desfășurare a jocurilor de noroc neautorizate, după „Codul de categorie de comerciant”, în speță MCC 7995 (Betting, including lottery tickets, casino gaming chips, off-track betting and wagers at race tracks), în scopul evitării blocării acestora, organizatorii respectivelor jocuri au recurs la înregistrarea sa (sau a afiliaților) sub alt Cod de categorie de comerciant. În această ordine de idei, urmare a monitorizării proceselor și metodelor utilizate de către organizatorii neautorizați, echipele tehnice ale S.A.„Loteria Națională a Moldovei” (LNM) de comun cu cele ale „NGM Company” S.R.L.- partener privat al LNM, au constatat că respectivii au început utilizarea, inclusiv a Codului de categorie de comerciant – MCC 7994 (Video games and arcades). În realitate, scopul real al acestor tranzacții îl reprezintă alimentarea conturilor de joc”, se arată într-un comunicat al Loteriei Naționale a Moldovei.

Compania de stat Loteria Națională a Moldovei, care deține monopolul în domeniul jocurilor de noroc în R. Moldova, a notificat în repetate rânduri companiile internaționale de plăți VISA și Mastercard despre încălcările admise prin substituirea codurilor MCC.

„În comun cu specialiștii de la Loteria Națională a Moldovei, constatăm că operatorii ilegali de jocuri de noroc, în special compania „1xBet”, încalcă obraznic legislația R. Moldova. Pe parcursul anului 2022, au fost documentate numeroase cazuri de manipulae a codurilor de comerciant pentru a primi, ilegal, bani de la jucătorii moldoveni. Și dacă la început era folosit mai mult MCC 7994, ulterior s-a recurs la coduri mult mai „exotice”. De exemplu – de la „Pietre prețioase, metale, ceasuri și bijuterii” (MCC 5094), „servicii educaționale” (MCC 8299) și până la „Asociații civice, sociale și fraternale” (MCC 8641)”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Banca Națională a Moldovei ar trebui să aplice experiența Ucrainei

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive crede că exemplul Ucrainei, unde Banca Centrală a inițiat controale pentru a preveni evaziunile fiscale, ar trebui aplicat și la noi.

„Statul ratează zeci de milioane de lei, care pleacă în off-shore, prin sistemul bancar al țării și ajung la companii de betting cu rădăcini în Rusia. Ucraina a retras licența pentru 1xBet, acuzată de susținere financiară a agresorului, dar această companie își desfășoară, ilegal, activitatea în Republica Moldova și se folosește de sistemul bancar al țări pentru a atrage bani de la jucătorii moldoveni. Procesul poate fi oprit de Banca Națională și sperăm că autoritatea de reglementare va acorda atenție acestei probleme”, a mai spus Plamen Milanov.

Problema a fost sesizată și de către expertul român din domeniul jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu, CEO la Gaming Consulting. „În Republica Moldova există o problemă – autoritățile au interzis reclamele la jocurile de noroc și au explodat pe piață firmele la negru rusești pentru că ei își fac reclamă online și nu poate să-i oprească nimeni. Acestea au niște conexiuni cu băncile și omul cumpără mingi de ping-pong, dar de fapt e suma pe care o depun la jocurile de noroc. Și aceste firme la negru, rusești, care acum sunt în Republica Moldova, fac mai mulți bani decât oficial Loteria Națională pentru că nu poate să se promoveze”, explică Sorin Constantinescu.

Potrivit studiului realizat de ONG Legal Business Monitor, în 2020, companiile ilegale de gambling au atras de la jucătorii moldoveni peste 500 de milioane de lei doar prin sisteme electronice de plăți. Nimeni nu poate spune, însă, ce sume se colectează prin transferuri bancare.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău