Investigație RISE: Un moldovean a fost sancționat în SUA pentru legături cu oligarhi ruși. Are afaceri la Chișinău

19 Mai 2022, 15:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 15:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Alexandr Okulov este primul om de afaceri moldovean care a fost sancționat în SUA după ce a început războiul din Ucraina. Restricțiile care i se impun au survenit din cauza legăturilor pe care le are cu oligarhi ruși, iar o investigație RISE Moldova arată că acesta deține companii în țara noastră, în Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, dar și o rețea globală care distribuie echipamente militare.

Businessmanul este originar din satul Răuţel, raionul Făleşti. Okulov a studiat la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău și l-a absolvit în 2000, apoi a intrat la Universitatea Liberă Internațională și a plecat în Franța, devenind campion la lupte libere al acestei țări. După patru ani, acesta a revenit în Moldova și a încercat să își creeze afaceri, dar a eșuat și a plecat la muncă la Moscova.

Potrivit investigației realizate de RISE, Trezoreria SUA susține că moldoveanul este „membru al consiliului de supraveghere al International Agency of Sovereign Development (ISAD)” și a călătorit în Africa împreună că o delegație a oligarhului rus Konstantin Malofeev, fiind apropiat de acesta. Potrivit lui Malofeev, ISAD oferă consiliere privind reformele economice și restructurarea activelor guvernelor țărilor în curs de dezvoltare din Africa. Conform RISE, sancțiunile impuse de americani lui Okulov vizează şi patru companii din Chișinău.

Jurnaliștii au stabilit că după ce i s-au aplicat măsurile, omul de afaceri și-a închis conturile de pe Facebook și Linkedin. Anterior, presa din Africa și Franța îl numea pe Okulov asistent sau partener al oligarhului Malofeev, însă acesta a infirmat declarațiile, precizând că l-a ajutat doar în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut pe continentul african.

În 2011 Okulov a fost observat la o întrevedere a fostului premier Vlad Filat cu Robert Franchitti, şeful şi patronul corporației franceze MagForce, un mare producător şi furnizor de echipamente militare, se arată în investigație, jurnaliștii menționând că firma subsidiară din Moldova a încercat fără succes să câștige contracte de livrare a uniformelor pentru polițiștii, pompierii și militarii moldoveni.

În Republica Moldova Okulov deţine patru companii contra cărora SUA a aplicat sancțiuni: Lider Asig SRL – companie de asigurări care și-a desfășurat activitatea în 2013-2018, Lider Leasing SRL – organizație de microcreditare care și-a suspendat activitatea până în septembrie 2022, OKAF Trading SRL – întreprindere care se numea Proglobal Work și a câștigat în 2017-2019 câteva contracte de livrare a echipamentelor şi mijloacelor speciale pentru Poliţie, carabinieri și penitenciare, dar și Project Invest SRL – companie imobiliară.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău