Investiţii cu bule în timpul bulelor economice: Şampania este mai performantă decât aurul şi S&P 500

02 Apr. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Apr. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru a sărbători o poveste de dragoste sau pentru a închina pentru o mare performanţă, deschideţi şampania, bineînţeles. La cea de-a 95-a ediţie a Premiilor Oscar a fost oferită şampania roz Fleur de Miraval a lui Brad Pitt. Dar astăzi, cele mai bune sticle de şampanie oferă şi un randament ameţitor al investiţiilor, iar când piaţa a bubuit tot mai mult în 2021 şi 2022, speculatorii s-au năpustit, conform Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Din ianuarie până în septembrie 2022, o ladă de Salon Le Mesnil din 2012 a urcat cu 232%, de la 3.800 de lire sterline la 12.600 de lire sterline (4.670 de dolari la 15.485 de dolari), potrivit Liv-Ex, Bursa Internaţională a Vinarilor din Londra. Indicele Liv-Ex Champagne 50, care urmăreşte performanţa preţurilor pentru recoltele recente ale unei duzini de mărci de top, a fost o vedetă de top, depăşind aurul, FTSE şi S&P 500, precum şi Bordeaux First Growths şi chiar Burgundia.

În urmă cu un deceniu, cele mai bune spumante din lume reprezentau doar 2% din tranzacţiile de pe piaţa secundară pe Liv-Ex. Această cotă a urcat pentru a deveni a treia cea mai tranzacţionată regiune, după Bordeaux şi Burgundia (cu 18,7%), în noiembrie 2022 şi a rămas pe poziţia a treia până când vinurile din SUA au înregistrat un vârf în săptămâna 17-23 martie.

Când preţurile au început să se tempereze la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut şi au avut o tendinţă de scădere la începutul anului 2023, marea întrebare a fost: „Ce se întâmplă? S-a terminat cursa de creştere a şampaniei?

Nu, insistă Tom Gearing, directorul executiv al Cult Wines, o companie de investiţii în vinuri fine cu sediul în Marea Britanie. El este pozitiv, dar precaut în ceea ce priveşte piaţa de şampanie pentru 2023, citând cererea globală puternică şi continuă, precum şi puterea serioasă a mărcii şi distribuţia largă din regiune. Îmbutelierea de epocă oferă raritate, exclusivitate, potenţial de învechire şi un istoric bun în timpul recesiunilor economice. Producţia mai mică din 2021 şi 2022 a restrâns oferta, unele case de top rămânând fără marfă în toamna anului trecut.

Preţurile rămân ridicate la licitaţii, spune Charles Curtis, fondatorul serviciului de consultanţă în domeniul vinului WineAlpha şi autorul cărţii Vintage Champagne: 1899-2019. Mai mulţi clienţi ai lui Curtis au licitat la estimările ridicate listate în cataloagele de licitaţii recente şi totuşi au pierdut, deoarece sticlele s-au vândut cu mult mai mult.

Jamie Ritchie, preşedintele mondial al departamentului de vinuri şi băuturi spirtoase al Sotheby’s, spune că interesul pentru şampanie a crescut în ultimul deceniu, inclusiv în Hong Kong, Singapore şi Taiwan. Cantitatea de loturi de şampanie din vânzările acestora, spune el, este în mare creştere. Licitaţia „Ethereal Cellar” din Hong Kong, care va avea loc pe 2 aprilie, va include 82 de loturi de vinuri rare Krug şi 60 de Dom Perignon. Licitaţia din martie a companiei Zachys din White Plains, New York, a inclus 156 de loturi de şampanie.

Acest tip de febră a licitaţiilor nu a fost întotdeauna aşa.

Potrivit lui Robbie Stevens de la Liv-Ex, interesul larg pentru investiţiile în şampanie a început în urmă cu câţiva ani, când cumpărătorii au început să realizeze cât de subevaluate erau marile exemplare în comparaţie cu cele mai bune Bordeaux şi Burgundia. „Un catalizator a fost lansarea extraordinarei recolte 2008”, spune el, „şi apoi seria de recolte extraordinare care au urmat în 2012, 2013 şi 2014”. Investitorii s-au entuziasmat, apoi s-au uitat în urmă pentru a se aproviziona cu recolte anterioare.

Un alt motor al cererii poate fi anxietatea legată de modul în care încălzirea globală va afecta calitatea şi stilul recoltelor viitoare. Cu alte cuvinte, mai bine cumpăraţi acum, pentru orice eventualitate.

În ciuda Covid 19, a războiului din Ucraina, a inflaţiei şi a recesiunii iminente, bunurile de lux au cunoscut un boom anul trecut, iar ediţia din 2022 a studiului Bain & Company-Altagamma Luxury a prezis o creştere şi mai mare în 2023.

Cele mai multe şampanii sunt amestecuri de vinuri din mai multe recolte, dar pentru cel mai bun ROI optaţi pentru şampanii cu recolte mai limitate. Produse doar în cei mai buni ani, acestea sunt lăsate să îmbătrânească mai mult timp înainte de lansare, iar preţurile cresc în mod constant odată cu vârsta. La urma urmei, oferta scade pe măsură ce băutorii sărbătoresc.

Pe vremuri, doar câteva dintre marile mărci celebre, cum ar fi Louis Roederer Cristal şi Dom Perignon, erau mărci de calitate pentru investiţii. Acum, bazinul s-a lărgit pentru a include şampanii de cultivatori cu reputaţii de profil înalt.

În timp ce Curtis îşi sfătuieşte în continuare clienţii să se concentreze pe marile mărci mari precum Krug, Cult Wines include ambele categorii în portofoliul său. Gearing spune că preţurile pentru nume super-premium, cum ar fi Salon, ar putea să se stabilizeze. El vede un interes sporit pentru marile mărci de valoare mai bună, cum ar fi Rare Brut şi pentru recolta 2006, subevaluată, dar excelentă (cu 15% până la 40% mai ieftină decât uimitoarea recoltă 2008), precum şi „o traiectorie ascendentă” pentru etichetele cultivatorilor care au „o calitate fenomenală şi un impuls de marcă”. Cel mai bun performer al Cult Wines în rândul selecţiilor de cultivatori de anul trecut a fost Cedric Bouchard Les Ursules Blanc de Noir din 2012, cu o creştere de 332% în ultimii cinci ani.

Şampania rosé, care este mai rară decât vinurile albe, impune o primă. Liv-Ex raportează că preţurile pentru exemplarele din recolta superlativă din 2008 sunt în medie cu 96% mai mari pentru cele mai tranzacţionate şase case. Raritatea determină, de asemenea, preţuri mai mari pentru formatele foarte mari, cum ar fi jeroboams şi methuselahs.

Nu este surprinzător faptul că companii precum grupul Artemis al lui Francois Pinault, proprietar al Chateau Latour, primul vin din Bordeaux, au început să investească în regiune. În 2022, Artemis a achiziţionat Jacquesson. Aşteptaţi-vă ca aceasta să câştige mai multă vizibilitate şi proeminenţă în viitor.

Pe baza recomandărilor de la Cult Wines, Charles Curtis şi Vinovest, iată opt şampanii pe care să luaţi în considerare să le cumpăraţi.

Dom Perignon din 2008 (375 $)

Această alegere ar putea părea prea evidentă, dar există întotdeauna cerere pentru o recoltă de top a celui mai faimos brand de lux din lume. Acest lucru este valabil mai ales în Asia, unde interesul pentru şampanie este în creştere. Japonia este deja în trend.

Krug Vintage Brut din 2006 (400 $)

În ultimii cinci ani, preţul vinului 2006 a crescut cu 57%, dar costă încă jumătate din preţul vinului 2008, care este doar puţin mai bine cotat.

Louis Roederer Cristal din 2012 (345 $)

Preţul acestei recolte, prima care a fost certificată biodinamică, a crescut cu 80,1% din aprilie 2021 până în februarie 2023.

Vintage Rare Brut Millesime din 2008 (175 $)

Acest fizz bine cotat, mai puţin cunoscut, are de partea sa o raritate extremă: a debutat în 1976 şi au fost realizate doar 12 recolte. Preţurile recoltelor mai vechi au crescut.

Cédric Bouchard Roses de Jeanne Les Ursules Blanc de Noirs din 2017 (320 $)

O vedetă în lumea cultivatorilor, Bouchard face şampanii cu o singură podgorie, un singur soi, o singură recoltă, cu dozare zero în cantităţi infime. Marca a fost una dintre cele mai performante 10 mărci de vinuri Cult Wines anul trecut.

Dhondt-Grellet Le Bateau Vieilles Vignes Extra Brut din 2016 (250 $)

Acest cultivator câştigă popularitate pentru calitatea fenomenală, spune Gearing, iar vinurile sale oferă în continuare „o valoare relativă stelară”.

Egly-Ouriet Grand Cru Millesime Brut din 2013 (800 $)

Valoarea sa din 2009 a crescut cu 257% în 2022.

Jacques Selosse Grand Cru Extra Brut Millesime din 2009 (1.800 $)

Microproducţia (4.000 de cutii pe an), calitatea înaltă şi reputaţia de cult au propulsat acest brand în elita regiunii. Anul trecut a avut cea mai bună performanţă a preţului mediu pe Liv-Ex şi se află pe locul 11 în lista Power 100. Anul 2006 este cea mai ieftină recoltă recentă de pe piaţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

Țările G7 reunite în Italia au decis marți să elimine treptat până în 2035 centralele pe cărbune fără dispozitive de captare a carbonului, o etapă importantă către încetarea utilizării combustibililor fosili, scrie France24.

Toate tunurile pe cărbune

Cărbunele este considerat cel mai poluant combustibil fosil, iar militanții pentru mediu au îndemnat G7 – care include Italia, Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA – să dea un exemplu.

Prin urmare, G7 a convenit să „elimine treptat generarea curentă de energie electrică pe bază de cărbune în sistemele (sale) energetice în prima jumătate a anilor 2030 sau într-un calendar compatibil cu menținerea unei limite a creșterii temperaturii la 1,5°C, în conformitate cu traiectoriile de neutralitate de carbon”, au anunțat țările membre într-un comunicat de presă, la finalul unei reuniuni a miniștrilor mediului și energiei din G7 de la Torino (nord).

Unele țări, precum Franța, militau pentru ca G7 să renunţe la cărbunele până în 2030, dar Japonia în special, unde o treime din electricitate provine din cărbune, a fost reticentă în a stabili un termen limită.

Reuniunea de la Torino a fost prima întâlnire politică majoră pe tema climei de la COP28, desfășurată în decembrie anul trecut în Dubai, unde lumea s-a angajat să se îndepărteze treptat de cărbune, gaz și petrol.

Țările G7 au mai declarat marți că „aspiră” la reducerea producției globale de plastic pentru a aborda frontal poluarea globală cauzată de acest material, prezent peste tot în mediu, de la vârfurile munților până la fundul oceanelor, precum și în sângele ființelor umane.

„Ne angajăm să luăm măsuri ambițioase pe tot parcursul ciclului de viață al materialelor plastice pentru a pune capăt poluării cu plastic și facem apel la comunitatea mondială să facă la fel”, au spus aceștia, fără a da detalii.

Ottawa, Parisul, Berlinul și Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluării cu plastic, în timp ce Washingtonul și Tokyo sunt mai reticente.

Miniștrii au declarat, de asemenea, că eforturile de a strânge fonduri pentru a ajuta țările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice ar trebui să includă toate „țările în măsură să contribuie”.

Conform unei convenții ONU privind clima din 1992, doar o mică parte din țările cu venituri mari, care dominau economia globală la acea vreme, s-au angajat să finanțeze lupta împotriva încălzirii globale. Lista nu a inclus China, care a devenit acum țara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

Obiectivele G7

În Dubai, țările au convenit să tripleze capacitatea globală de energie regenerabilă și să se îndepărteze de combustibilii fosili, dar finanțarea acestei tranziții pune probleme, în special țărilor celor mai sărace.

Luni, la deschiderea reuniunii de la Torino, șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, a îndemnat țările G7 să-și folosească ponderea politică, bogăția și tehnologia pentru a renunţa la combustibilii fosili, în special făcând presiuni asupra omologilor lor din fi

Ottawa, Parisul, Berlinul și Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluării cu plastic, în timp ce Washingtonul și Tokyo sunt mai reticente.

Miniștrii au declarat, de asemenea, că eforturile de a strânge fonduri pentru a ajuta țările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice ar trebui să includă toate „țările în măsură să contribuie”.

Conform unei convenții ONU privind clima din 1992, doar o mică parte din țările cu venituri mari, care dominau economia globală la acea vreme, s-au angajat să finanțeze lupta împotriva încălzirii globale. Lista nu a inclus China, care a devenit acum țara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

Obiectivele G7

În Dubai, țările au convenit să tripleze capacitatea globală de energie regenerabilă și să se îndepărteze de combustibilii fosili, dar finanțarea acestei tranziții pune probleme, în special țărilor celor mai sărace.

Luni, la deschiderea reuniunii de la Torino, șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, a îndemnat țările G7 să-și folosească ponderea politică, bogăția și tehnologia pentru a renunţa la combustibilii fosili, în special făcând presiuni asupra omologilor lor din finanţe pentru a realiza un „salt înainte”.

Împreună, țările G7 reprezintă 38% din economia globală și sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform cifrelor pe 2021 ale Institutului de Analiză Climatică.

nanţe pentru a realiza un „salt înainte”.

Împreună, țările G7 reprezintă 38% din economia globală și sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform cifrelor pe 2021 ale Institutului de Analiză Climatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău