Investitorii nemți din Moldova au bagajele făcute pentru a se muta în România, dacă rușii invadează țara

01 Aug. 2023, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2023, 15:47 // Actual //  bani.md

Amenințarea rusă este omniprezentă în Moldova. Companiile germane rămân și investesc în continuare – dar au și un plan B,. Moldova, mărturisea recent ministrul Economiei de la Chișinău, Dumitru Alaiba, este „cea mai izolată țară față de piețele de capital din Europa și din lume. În Republica Moldova, un antreprenor nu are alternativa unui împrumut bancar”, a punctat demnitarul observă ziarul berlinez Welt am Sontag, citat de Deutsche Welle și preluat de g4media.ro.

Asta nu înseamnă că marile trusturi multinaționale nu au prins gustul pieței muncii din Moldova dintre Prut și Nistru. E mai ieftină decât în UE și mai aproape decât în afara UE. Și, deși războiul este la trei din cele patru granițe ale țării, ba chiar riscul unei agresiuni rusești este real, investitorii străini nu și-au strâns lucrurile, nu au închis liniile de producție, nu și-au trimis acasă angajații și nu s-au mutat în alte destinații mai sigure. Au, însă, planuri de evacuare pentru cazul în care situația ar deveni critică. Despre astfel de strategii scrie ziarul german Die Welt, într-un reportaj publicat în paginile de economieale ediției sale de weekend.

Scenarii de criză

Cinci scenarii are fabricantul german de echipamente electrice Steinel, cu care jurnaliștii din Berlin au vorbit. „Suntem pregătiți să reluăm în zece ore producția în România, în cazul unui atac rusesc”, spune reprezentantul firmei, citat de Welt am Sonntag. „Într-o primă fază vrem să punem în siguranță angajații noștri și familiile lor iar apoi, abia, tehnologia”.

Transportul este organizat, formalitățile schițate, procedurile elaborate – iar exemplul dat de reporterii germani nici măcar nu este un caz singular.

Multe companii mici și mijlocii din Germania și-au deschis linii de producție în Moldova. Conform Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft, reprezentantul intereselor investitorilor germani din Europa Centrală, de Est și Sud-Est și din Asia Centrală, schimbul de mărfuri cu Republica Moldova a fost cotat anul trecut la 826 milioane de euro, în creștere cu 16%. Iar catalogul asociației de colaborare economică moldo-germană MDW a numărat mai mult de 300 de companii din țări vorbitoare de limba germană.

Scrie și Welt am Sonntag despre această prezență și observă că investițiile se fac în etape de producție mai simple, care nu implică mașini sau instalații costisitoare, ci care ar putea fi la un anumit moment critic lăsate în urmă. Scopul este de a profita de mâna de lucru mai ieftină decât în Polonia sau România, dar și de vecinătatea cu Europa, mai avantajoasă decât în cazurile unor facilități industriale stabilite în China sau Vietnam.

„De zeci de ani, statul rus a făcut totul pentru a menține o stare permanentă de incertitudine în Republica Moldova. Moscova sprijină două regiuni controlate de separatiști de pe teritoriul Moldovei, se presupune că acolo sunt staționate și arme rusești”, notează Welt am Sonntag, care nu omite nici corupția întreținută la nivel înalt de când statul moldav s-a desprins de defuncta Uniunea Sovietică, dar nici recenta reacție provocatoare a Rusiei: „Majoritatea guvernelor din ultimii 30 de ani nu au fost doar corupte, ci și servitori credincioși ai Moscovei. Actuala guvernare, orientată spre Europa, primește laude de la antreprenori autohtoni și observatori străini. În schimb, Rusia a devenit mai agresivă față de Moldova, inundă rețelele sociale cu informații false, impune sancțiuni economice și restricționează livrările de gaz”.

Deocamdată, de la începutul agresiunii Rusiei în învecinata Ucraină, nici un client occidental nu a renunțat la serviciile partenerilor din Moldova. Dimpotrivă, se interesează zilnic despre situația din regiune și se oferă să dea o mână de ajutor la securitatea investitorilor. „Este un certificat de încredere care întărește țara – inclusiv în fața Rusiei”, conchide ziarul german.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ