Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin când a zburat spre Lună a fost vândută cu 2,8 milioane de dolari

27 Iul. 2022, 10:04
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Iul. 2022, 10:04 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin în timpul zborului istoric spre Lună, în 1969, a fost vândută la licitaţie. Suma plătită de cumpărător a fost de aproape 2,8 milioane de dolari, relatează BBC.

„Apollo 11 Inflight Coverall Jacket” devine astfel cel mai scump artefact spațial vândut până acum, potrivit casei de licitații Sotheby’s.

Jacheta spațială a fost vândută unei persoane care a făcut oferta prin telefon. Oferta a venit după ce mai mulți doritori au licitat pentru ea timp de 10 minute.

Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, a purtat această jachetă pe parcursul zborului spre Lună. A schimbat-o doar pentru a-și pune costumul presurizat cu care a coborât pe suprafața satelitului Terrei.

Jacheta are ecusonul cu numele lui Aldrin pe piept, în partea stângă, deasupra emblemei misiunii Apollo 11, şi steagul american pe umărul stâng. În partea dreaptă, pe piept, se află sigla NASA. Este confecţionată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pânză Beta. Materialul fost încorporat în costumele spaţiale în urma unui incendiu care a ucis trei astronauţi la bordul Apollo 1, în 1967.

Aldrin şi Neil Armstrong au devenit primii astronauţi care au păşit pe Lună, la 20 iulie 1969. Cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a rămas la bordul navetei spațiale.

Se estimează că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit acest moment la televizor.

După ce au petrecut peste 21 de ore pe Lună, Aldrin și Armstrong s-au întors apoi la navetă și s-au schimbat la loc în costumele de zbor. Cei doi le-au descris ca fiind „mult mai confortabile”.

La licitație au fost scoase de asemenea un întrerupător rupt și pixul negru pe care Aldrin l-a folosit pentru a-l repara, ajutând astfel echipajul să nu rămână blocat pe Lună.

În total, articolele din colecția personală a astronautului s-au vândut cu 8,2 milioane de dolari.

Planul de zbor al misiunii, cu care astronauții au călătorit în spațiu, a fost cumpărat cu 819.000 de dolari.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău