Jeff Bezos și Bill Gates fondează o companie care concurează cu Neuralink

11 Ian. 2023, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2023, 05:05 // Actual //  bani.md

Întotdeauna există concurență între business-urile de succes, așa cum există o competiție și între patronii lor. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, au investit într-un start-up numit Synchron, care va concura cu compania lui Elon Musk, Neuralink.

La finalul lunii decembrie 2022, Bezos Expeditions a contribuit la strângerea de fonduri de 75 de milioane de dolari pentru Synchron. ARCH Venture Partners, care se concentrează pe sprijinirea „companiilor științifice”, a condus campania de finanțare și a obținut o contribuție din partea firmei Gates Frontier și Khosla Ventures.

Justificarea unor astfel de tehnologii, cum ar fi interfețele creier-calculator (BCI), au potențialul de a stimula anumite regiuni ale creierului și de a trata leziunile neurologice. Oxley estimează că aproximativ 100 de milioane de persoane din întreaga lume cu dizabilități ale membrelor superioare ar putea beneficia de o astfel de tehnologie.

Este necesar să subliniem că astfel de progrese servesc unor scopuri medicale de nișă și nu sunt normative în societate. Înființată în 2016, Synchron concurează cu Neuralink în strângerea de fonduri, demonstrând entuziasmul pentru BCI în rândul investitorilor.

În ciuda procesului costisitor de obținere a aprobării pentru BCI de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Synchron a obținut un „ acord pentru aceste dispozitive” în iulie 2021, ajutând la facilitarea începerii studiilor clinice.

Ca urmare, Synchron testează implanturile BCI la pacienți și se așteaptă ca medicii să observe schimbările pe parcursul unui an și să raporteze constatările lor la FDA. Testul, cunoscut sub numele de Command, evaluează efectul BCI asupra sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi trimiterea de mesaje text sau e-mailuri.

Asigurarea drepturilor

Odată implantat, BCI ar detecta și transmite „intenția motrică” din creier folosind tehnologia fără fir, permițând persoanelor cu paralizie severă să-și controleze smartphone-urile sau computerele. În timp ce Synchron a început deja să introducă astfel de dispozitive ca parte a unui studiu aprobat de FDA, Neuralink își propune să urmeze exemplul în 2023. Elon Musk a susținut că oamenii au nevoie de aceste dispozitive pentru a ține pasul cu progresele determinate de inteligența artificială.

Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew, publicat în martie 2022, a arătat că doar 13% dintre americani credeau că tehnologii precum Neuralink ar fi o idee bună pentru societate. Aproximativ 78% dintre cei 10.260 de adulți chestionați au declarat că nu și-ar dori un implant cerebral. În concluzie, americanii sunt ezitanți în privința unor astfel de tehnologii.

Conștientizarea noastră cu privire la potențialul abuz al oricărei tehnologii este puterea de a crea o societate care să se asigure că drepturile noastre naturale sunt protejate, potrivit Conservative Daily News.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 4 aprilie 2025
04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!