Jihad în paradisul exportatorilor de mere. Ocolirea Ucrainei a dublat costurile pentru livrările în Rusia

23 Mart. 2022, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 11:44 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina a dublat costurile de export ale producătorilor de mere din Republica Moldova în Federația Rusă, în condițiile în care ocolesc zona de conflict prin Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus. Astfel, dacă anterior costul de export al unui camion era de 3000 de euro, în prezent se ridică la 7000 de euro.

Deputatul Vladimir Bolea a declarat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8 că chiar dacă războiul din Ucraina se va termina va fi imposibil ca exportatorii să traverseze țara, deoarece foarte multe poduri și drumuri au fost distruse.

Rusia a deschis și alte puncte de trecere cu excepția celui de la Breansk. Dar în prezent există problema blocajului în Polonia. Camioanele sunt stopate la frontieră. (…) Mai există și problema deprecierii monedei din Federația Rusă. Un dolar a ajuns să coste 200 de ruble. De aceea, o soluție ar fi barterul cu îngrășăminte – 90% sunt importate din Federația Rusă”, a punctat Bolea.

În data de 22 martie, ANTA a atenționat operatorii de transport moldoveni să evite efectuarea transportului rutier internațional în tranzit prin teritoriul Poloniei a mărfurilor cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, din motiv că mai multe organizații ale societății civile ucrainene și poloneze au blocat trecerea frontierei.

„Potrivit informației prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) în prezent continuă agravarea situației la punctele de trecere a frontierei de stat între Polonia și Belarus. Diverse organizații ale societății civile ucrainene și poloneze s-au mobilizat la toate punctele de frontieră între statele menționate, formând pichete și blocând traversarea unităților de transport antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri cu destinația finală Federația Rusă și Republica Belarus, indiferent de țara de înmatriculare a camioanelor”, precizează ANTA.

La demersurile repetate ale Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia în vederea deblocării trecerii unităților de transport moldovenești cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, autoritățile competente poloneze au afirmat că nu pot întreprinde nici un fel de acțiuni pentru a facilita traversarea frontierei de către camioanele din Republica Moldova, în condițiile blocării accesului la puncte de control de către protestatari.

Totodată, menționăm că în prezent sunt blocate toate unitățile de transport aflate la frontiera polono-belarusă, cozile formate la punctul de trecere a frontierei de stat polone Kukuryki (Koroszczyn) depășind lungimea de 70 km.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 08:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 08:41 // Actual //  Ursu Victor

În ultimii 15 ani, ponderea fumătorilor din lume s-a redus de la 22,3 % la 16,4 %, arată cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul, prezentat la Conferința Mondială pentru Controlul Tutunului de la Dublin, creditează pachetul de măsuri MPOWER lansat în 2008—monitorizare, avertismente și interdicții de publicitate—cu accelerarea acestui declin.

OMS estimează că politicile anti-tutun protejează deja 6,1 miliarde de persoane, echivalentul a 75 % din populația planetei. Totuși, doar patru state—Brazilia, Mauritius, Țările de Jos și Turcia—au implementat complet întregul set de șase intervenții recomandate. Alte 40 de țări nu ating nivelul de „bună practică” în niciuna dintre inițiative.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat progresele, subliniind că măsurile „salvează vieți și schimbă percepții” despre tutun. În pofida rezultatelor, organizația avertizează că unele produse noi cu nicotină rămân slab reglementate, iar eforturile industriei de a submina controlul tutunului continuă.

Autorii raportului cer guvernelor care au rămas în urmă să-și alinieze rapid legislația la standardele OMS, pentru a evita stagnarea tendinței descendente și a preveni milioane de decese premature în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO