Jocuri de culise la operațiunea anticorupție de la aeroport! Se urmărește a fi soc din cărți Igor Talmazan

03 Apr. 2024, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2024, 13:54 // Actual //  bani.md

Sorin Stati, fost angajat MoldAtsa a explicat dedesubturile operațiunii CNA de la Aeroportul Chișinău, din data de 1 aprilie, în care sunt vizați mai mulți angajați vamali, printre  care și copii a trei deputați. Este vorba de Diana Cazacu, Radu Mudreac și Gheorghe Brașovschi

„Acum doi ani Diana Cazacu, fiica deputatei PAS Victoria Cazacu, fiind angajata la SIS în secția care se ocupa cu filarea și alte măsuri speciale de investigație, a depus un denunț la PCCOCS pe faptul hărțuirii sexuale înfăptuite de către Vitalie OJOG, șeful pe atunci al Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj). În rezultat, dosarul a fost mușamalizat, iar Diana Cazacu a fost impusă să se concedieze”, scrie Sorin Stati, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit lui, Acum, Vitalie Oojog, fiind șeful Direcției Economice, având competența de a monitoriza activitatea Serviciului Vamal, împreună cu colegul său de facultate de la Academia FSB, Alexandru Savca, actualul vice-director CNA, ambii fiind discipolii lui Artur Gumeniuc, generalul SIS al lui Igor DODON și membri fideli ai echipei acestuia, au reușit să se răzbune pe fosta denunțătoare.

Stati afirmă că așa numita operațiune ar fi fost coordonată cu președintele parlamentului Igor Grosu, scopul final fiind înlăturarea de la conducerea Serviciului Vamal al șefului actual Igor Talmazan și plasarea în această funcție a unei persoane docile, care să asigure înfăptuirea schemelor de proporții, sub monitorizarea sefilor corupti de la SIS, care au realizat aceasta activitate si sub conducerea lui Gumeniuc și Dodon.

„Vitalie Ojog, pe atunci șeful Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj), este unul din puținii colaboratori ai Serviciului de Informație și Securitate care a absolvit Academia FSB din Moscova și nu doar câteva luni de cursuri, ci întreaga perioadă de cinci ani de studii superioare, care răspândea intens informația că este șeful contra-spionajului la PAS, motivând că are susținere serioasă din partea unor persoane importante din cadrul SRI, fiind de fapt discipolul lui Artur Gumeniuc, persoana de încredere a lui Dodon, răsplătită cu gradul de general”, mai scrie fostul angajat MoldAtsa.

Stati afirmă că nu îi ia apărarea Dianei Cazacu, care fiind fosta angajată SIS cu experiență în filare, urma sa fie mult mai prudentă la executarea indicațiilor șefilor săi de la Vamă, și „nu-l apar nici pe Talmazan care în opinia mea este un bludnic și un incompetent, doar relatez faptele despre luptele interne din secta PAS, înfăptuite de clanurile rivale care se bat pentru a controla Vama, mai bine zis schemele profitabile puse pe rol încă din timpurile lui Vlad Plahotniuc și Dodon, care nu au fost stopate și documentate în perioada “vremurilor bune”, conchide fostul angajat MoldAtsa.

BANI.MD i-a contactat pe toți cei vizați, însă până la publicarea știrii nici unul dintre ei nu au răspuns pentru a veni cu o reacție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău