Jocuri de culise la operațiunea anticorupție de la aeroport! Se urmărește a fi soc din cărți Igor Talmazan

03 Apr. 2024, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2024, 13:54 // Actual //  bani.md

Sorin Stati, fost angajat MoldAtsa a explicat dedesubturile operațiunii CNA de la Aeroportul Chișinău, din data de 1 aprilie, în care sunt vizați mai mulți angajați vamali, printre  care și copii a trei deputați. Este vorba de Diana Cazacu, Radu Mudreac și Gheorghe Brașovschi

„Acum doi ani Diana Cazacu, fiica deputatei PAS Victoria Cazacu, fiind angajata la SIS în secția care se ocupa cu filarea și alte măsuri speciale de investigație, a depus un denunț la PCCOCS pe faptul hărțuirii sexuale înfăptuite de către Vitalie OJOG, șeful pe atunci al Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj). În rezultat, dosarul a fost mușamalizat, iar Diana Cazacu a fost impusă să se concedieze”, scrie Sorin Stati, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit lui, Acum, Vitalie Oojog, fiind șeful Direcției Economice, având competența de a monitoriza activitatea Serviciului Vamal, împreună cu colegul său de facultate de la Academia FSB, Alexandru Savca, actualul vice-director CNA, ambii fiind discipolii lui Artur Gumeniuc, generalul SIS al lui Igor DODON și membri fideli ai echipei acestuia, au reușit să se răzbune pe fosta denunțătoare.

Stati afirmă că așa numita operațiune ar fi fost coordonată cu președintele parlamentului Igor Grosu, scopul final fiind înlăturarea de la conducerea Serviciului Vamal al șefului actual Igor Talmazan și plasarea în această funcție a unei persoane docile, care să asigure înfăptuirea schemelor de proporții, sub monitorizarea sefilor corupti de la SIS, care au realizat aceasta activitate si sub conducerea lui Gumeniuc și Dodon.

„Vitalie Ojog, pe atunci șeful Direcției Generale Contrainformații (contra-spionaj), este unul din puținii colaboratori ai Serviciului de Informație și Securitate care a absolvit Academia FSB din Moscova și nu doar câteva luni de cursuri, ci întreaga perioadă de cinci ani de studii superioare, care răspândea intens informația că este șeful contra-spionajului la PAS, motivând că are susținere serioasă din partea unor persoane importante din cadrul SRI, fiind de fapt discipolul lui Artur Gumeniuc, persoana de încredere a lui Dodon, răsplătită cu gradul de general”, mai scrie fostul angajat MoldAtsa.

Stati afirmă că nu îi ia apărarea Dianei Cazacu, care fiind fosta angajată SIS cu experiență în filare, urma sa fie mult mai prudentă la executarea indicațiilor șefilor săi de la Vamă, și „nu-l apar nici pe Talmazan care în opinia mea este un bludnic și un incompetent, doar relatez faptele despre luptele interne din secta PAS, înfăptuite de clanurile rivale care se bat pentru a controla Vama, mai bine zis schemele profitabile puse pe rol încă din timpurile lui Vlad Plahotniuc și Dodon, care nu au fost stopate și documentate în perioada “vremurilor bune”, conchide fostul angajat MoldAtsa.

BANI.MD i-a contactat pe toți cei vizați, însă până la publicarea știrii nici unul dintre ei nu au răspuns pentru a veni cu o reacție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ