Bulgarii sunt în căutarea unui cumpărător pentru rafinăria rușilor de la Lukoil

03 Apr. 2024, 10:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
03 Apr. 2024, 10:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Prezența Lukoil în Bulgaria este mai mult decât vizibilă: rafinăria de petrol din apropiere de ţărmul Mării Negre domină peisajul, iar un sfert din locuitorii orașului situat în vecinătate fie lucrează acolo, fie au legături cu rafinăria.

Compania rusă deţine, de asemenea, peste 220 de benzinării în țară. Însă coexistența pașnică și profitabilă dintre Lukoil și Bulgaria a fost zguduită din temelii după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani. Acum, Lukoil încearcă să vândă și să plece, iar guvernul bulgar caută un investitor internațional credibil care să cumpere rafinăria Lukoil Neftohim, potrivit Oikonomos Tachydromos.

„Trebuie să ne asigurăm că această companie va funcționa în mod responsabil în țară și nu va fi folosită pentru a influența politica”, a declarat recent ministrul bulgar de finanțe, Assen Vassilevo, într-un interviu acordat la Sofia. „Ne asigurăm că nu vom fi dependenți pentru aprovizionarea noastră cu resurse critice de o țară care ne vede ca fiind neprietenoasă”.

Cu toate acestea, după cum subliniază Bloomberg, ruperea legăturilor cu Rusia nu este ușoară și are de înfruntat opoziția opiniei publice. Legată de Rusia prin istorie, limba comună și prin religia ortodoxă, Bulgaria este de mult timp marcată de divizarea sa în rusofili și rusofobi. Cu doar un an înainte ca Bulgaria să adere la UE în 2007, ambasadorul Rusiei la blocul comunitar a declarat chiar că ar fi util să existe un „cal troian” în cadrul uniunii. Bulgaria depindea exclusiv de Rusia în domeniul energiei.

Angajații Lukoil spun lucruri ciudate

Dar chiar dacă tabăra anti-rusă câștigă puncte în Bulgaria, există o îngrijorare puternică în zona extinsă a rafinăriei, care este aproape de Burgas. Localnicii au ajuns atât de departe încât au acuzat Ucraina că îl sfidează pe Putin și că riscă un război de lungă durată despre care spun că s-ar putea răspândi în zona Mării Negre. Între timp, ei vorbesc cu drag despre Lukoil Neftohim, care are aproximativ 1.300 de angajați. Ei vorbesc despre rechizitele gratuite pe care le primesc copiii în prima zi de școală și despre acordarea unor salarii competitive. Se tem că zilele bune se vor termina în curând.

„Oamenii se tem – este greu să obții un loc de muncă dacă ești mai în vârstă”, a spus Yulia Alieva, care deţine un magazin de flori și cadouri în zonă. „Oamenii se tem că noul proprietar al rafinăriei va continua activitatea, dar nu sunt siguri de restul. Și bătrânii vorbesc despre război și se tem că va veni aici”.

Președintele Rumen Radev, care a refuzat în mod repetat să ofere ajutor militar Ucrainei și a contestat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a criticat încercările de a alunga Lukoil din ţară.

Robinetele sunt închise

Bulgaria a întrerupt aprovizionarea cu gaz din Rusia după ce a refuzat să plătească în ruble, lucru care a provocat probleme unei țări care era dependentă exclusiv de Gazprom PJSC. În octombrie, Sofia a înfuriat Ungaria și Serbia prin impunerea unei taxe pentru gazul natural rusesc care tranzita teritoriul său, dar în final a renunţat.

Parlamentul de la Sofia a aprobat interzicerea importurilor de petrol rusesc, iar țara analizează soluţii alternative pentru aprovizionarea unei centrale nucleare vitale care este alimentată cu combustibil rusesc.

Deși mult mai târziu decât alte țări, Bulgaria a început oficial să trimită arme în Ucraina, iar SUA au salutat răspunsul Bulgariei, considerând rolul său crucial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău