Kremlinul cumpără Găgăuzia și Orheiul cu carduri MIR! BNM admite existența platformelor transferurilor transfrontaliere

13 Iun. 2024, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2024, 11:24 // Actual //  bani.md

Kremlinul și-a intensificat influența în regiunile Găgăuzia și Orhei prin intermediul cardurilor bancare rusești MIR. Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, legată de oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat că pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor primi plăți suplimentare de 2.000 de lei pe aceste carduri emise de banca rusă Promsvyazbank (PSB).

Banca Națională a Moldovei (BNM) a subliniat anterior că utilizarea cardurilor MIR pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă din cauza lipsei infrastructurii compatibile. Cu toate acestea, se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru transferuri transfrontaliere, inclusiv unele realizate de entități din Federația Rusă sancționate internațional.

„Conducerea Promsvyazbank a reușit să organizeze deschiderea de carduri pentru asistenții sociali și pensionarii din Găgăuzia, pentru care primesc indemnizații. În curând, pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor putea primi astfel de plăți suplimentare în valoare de 2.000 de lei pe cardurile bancare rusești. Consiliul de Administrație al Fundației Eurasia și-a confirmat disponibilitatea de a ajuta orheienii”, a declarat pe canalul său de Telegram, Tatiana Cociu primărița de la Orhei.

Președintele Promsvyazbank, Petr Fradkov, a menționat că peste 25 de mii de găgăuzi și-au deschis deja conturi la PSB. De asemenea, adevăratul sponsor al acestei inițiative este organizația non-profit Eurasia, cunoscută pentru legăturile sale cu Ilan Șor.

Într-un răspuns oferit pentru BANI.MD, Banca Națională a Moldovei susține că: „pe teritoriul Republicii Moldova operațiunile de intermediere financiară pot  fi efectuate doar de către entitățile licențiate. În acest sens, nu a fost solicitată sau emisă autorizație pentru tranzacțiile prin intermediul cardurilor MIR. Corespunzător, utilizarea directă a cardurilor MIR emise în Federația Rusă nu este posibilă pe teritoriul Republicii Moldova din cauza reglementărilor și a lipsei de infrastructură compatibilă. Totuși se ia în calcul că la nivel internațional se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru  transferuri transfrontaliere, inclusiv unele efectuate de anumite persoane sau entități din Federația Rusă, sancționate internațional, către Republica Moldova”.

Banca Națională precizează că asemenea tranzacții cad atât sub incidența prevederilor legislației cu privire la prevenirea și combatere a spălării banilor, cât și ale celor privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, prin urmare băncile licențiate au fost atenționate asupra necesității de menținere a unui regim vigilent de activitate și de aplicare a tuturor măsurilor de diligență pentru prevenirea riscurilor de implicare a băncilor în schemele de finanțare ilegală, inclusiv în scheme de spălare de bani și/sau finanțare a terorismului.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO