Kremlinul încearcă manipularea Moldovei! Planul Gazpromului de a reveni pe piața locală. Tofilat: Prin Șor

10 Nov. 2023, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Nov. 2023, 16:17 // Actual //  bani.md

După ani de șantaj și presiuni din partea Gazpromului, Moldova se bucură acum de o independență energetică semnificativă și de o piață a energiei concurențială. Decizia Uniunii Europene de a sincroniza într-un timp scurt sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu cel european a fost salutată ca un pas crucial către diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de gazele rusești.

În emisiune „Descifrat” de la Agora, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, a explicat că Gazpromul a fost în trecut un factor de presiune semnificativ asupra Moldovei, reducând volumele și crescând prețurile gazelor aproape de trei ori. Cu toate acestea, după alegerile recente, o nouă schimbare de dinamică a avut loc, iar Putin a început să exercite presiuni asupra țării în încercarea de a-și impune interesele.

„Dacă ne amintim – Gazpromul ne șantaja, reducea volumele, a crescut prețul aproape de trei ori. După alegeri, lui Putin nu i-au plăcut rezultatele și a început să șantajeze. În acest timp Moldova nu a stat pe loc. Gazpromul nu ne mai poate șantaj pe partea de gaze. UE a luat decizia să sincronizeze în timp scurt sistemul electroenergetic al RM și Ucraina cu sistemul european. Acești pași au permis ca noi să nu mai depindem de gazul rusesc. Nu mai suntem dependenți, iar în acest context, ajungem la o piață concurențială. Cumpărătorii vor putea alege. Dacă acum doi ani nu avea de unde alege, astăzi Kremlinul, Gazpromul încearcă să între pe piața Rm prin Șor. Gazpromul a ajuns să conlucreze cu Sort pentru a intra pe piața din Moldova.Eu cred că acesta e un succes pentru autoritățile de la Chișinău”, explică membrul Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei exponenta fugarului Ilan Șor în autonomie, a în ultima săptămână a declarat că locuitorii din Găzgăuzia vor primi gaz cu 11 lei de la 1 decembrie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO