La Hîncești, inovația are gustul cireșelor. A fost dat în exploatare un bazin ce va asigura irigarea unei livezi

13 Iul. 2021, 10:56
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 10:56 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Frații Gheorghe și Vasile Grosu și-au propus în urmă cu șase ani să planteze o livadă de cireși. Aceștia acum cumpărat 15 ha de pământ lăsate pârloagă în apropiere de satul Fundul Galbenei, raionul Hîncești.

Agricultorii nu și-au dorit o livadă simplă, ei ales să planteze o livadă modernă cu puieți de cireși aduși din Italia. Ei au urmat exemplul unor producători din Europa și au săpat un bazin de acumulare a apei.

Chiar dacă apa se aduna în el după orice ploiță, fermierii nu reușeau să o valorifice, pentru că dispărea prea repede în pământ. Visul lor de a implementa o tehnologie inovatoare de irigare a livezii a prins contur abia în acest an, datorită expertizei tehnice și a unui grant în valoare de 30 de mii de dolari pe care l-au câștigat în cadrul unui concurs public organizat de proiectul „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor” implementat de PNUD și finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

Bazinul a fost dat deja dat în exploatare și agricultorii din zonă deja se uită cu jind la „comoara” din livada de cireși, care este dotată cu instalații hidrotehnice ca la carte, geomembrană care asigură etanșarea în contact cu pământul, pompă pentru apă etc. Bazinul, construit cu banii câștigați din grant și contribuția proprie, pe o suprafață de 3 mii metri pătrați, are o capacitate de 5 mii metri cubi de apă și poate asigura irigarea întregii livezi. Specialiștii au estimat că și în cel mai secetos an, apa adunată în bazin ar fi de-ajuns pentru a menține livada roditoare.

„În zilele noastre calitatea fructelor este primul factor care asigură vânzările și determină prețul fructelor. Acum câțiva ani am decis să plantăm o livadă de cireși, pentru că era mare deficit de fructe pe piață, adică erau mai mulți cumpărători decât vânzători. Astăzi, lucrurile s-au inversat și câștigă doar cei care oferă marfă de calitate”, ne spune antreprenorul.

Cireșele mari, cărnoase și dulci vor lua drumul spre Rusia, iar o parte vor fi exportate în țările europene.

„Fructele noastre se bucură de mare popularitate în Rusia, abia de reușim să facem față cererii. Și asta pentru că pe lângă faptul că sunt arătoase și gustoase corespund tuturor standardelor de calitate”, ne spune antreprenorul.

Pentru a asigura calitatea, proprietarii respectă cu strictețe câteva reguli simple. În primul rând, mențin livada într-o stare îngrijită pe tot parcursul anului, iar pentru asta au procurat o freză, care le economisește timp și resurse pentru prășit. În al doilea rând, folosesc doar îngrășăminte naturale, stropesc copacii cu soluții bio și formează și întrețin coroana pomilor după o tehnologie preluată de la fermieri din străinătate. Recent au cumpărat și un tun anti păsări, un dispozitiv care produce sunete puternice pentru a speria păsările nedorite.

Realitatea Live

05 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru a se pune pe picioare, ţara invadată de ruşi are nevoie de 750 miliarde de dolari.

„Pentru reconstrucţia Ucrainei sunt necesare în acest moment 750 de miliarde de dolari, majoritatea acestor fonduri provin din active ruseşti îngheţate”, a declarat Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, în cadrul conferinţei de la Lugano dedicată Ucrainei.

„Am creat o hartă digitală, actualizată în timp real, privind distrugerile provocate de invazia rusă: partenerii vor avea acces şi va fi folosită pentru reconstrucţia ţării”, a adăugat oficialul.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău