Un nou val de COVID-19 în luna august! Nu trebuie să așteptăm rezultatele, tulpina DELTA poate fi deja în Moldova

13 Iul. 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 11:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Noua tulpină a coronavirusului, denumită „Delta”, care a fost depistată pentru prima oară în India, iar acum bântuie prin aproape 100 de țări, ar putea fi prezentă deja și în Republica Moldova.

Despre asta anunță specialiștii din sănătate care recunosc, rata de vaccinare în țara noastră este una nu atât de mare, iar creșterea, în ultima perioadă, a numărului cazurilor noi de COVID-19, ar putea fi provocată anume de tulpina indiană.

Totuși specialiștii susțin că un rezultat exact va fi cunoscut mâine, atunci când la Chișinău vor ajunge rezultatele din Germania.

„Rezultatele urmează să le primim mâine din Germania. Sigur probabilitatea este că, cel mai degrabă, tulpina Delta este deja prezentă în Republica Moldova într-o proporție destul de mare, iar asta îndeosebi aceasta este o motivație pentru a nu aștepta acele rezultate. Ele cu siguranță vor confirma prezența mutației în țara noastră, inclusiv din acele cazuri de import”, anunță Cernelea.

Totuși, specialiștii din sănătate susțin că, cel mai probabil, în țara noastră se va pomeni cu un nou val de infecție cu noul coronavirus care ar urma să înceapă chiar în luna august, septembrie, val care ar fi fost provocat, în mai multe țări, anume de tulpina indiană, numită și Delta.

Anterior, responsabilii ANSP au prelevat probe pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în țara noastră pe care le-au trimis la un laborator din Germania, pentru secvențiere.

Amintim că această variantă este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa(varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

În 9 luni ale anului 2023, cantitatea totală importată de produse petroliere a constituit 672,9 mii tone, din care motorină 491,2 mii tone, benzină 137,3 mii tone și gaz lichefiat 44 364,21 tone, arată datele ANRE.

România, tradițional, este principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, consolidându-și poziția în primele 9 luni ale anului curent până la o cotă de 96,5% la benzină și 71,6% la motorină.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale, pentru primele 9 luni ale anului 2023 pot fi menționate: India cu 8,5 %, Turcia cu 11 % și Federația Rusă cu 2,2 % la motorină. La benzină, Bulgaria a furnizat țării noastre 3,5% din total. Totodată, cantități nesemnificative de motorină au fost importate din Bulgaria 0,7%, Emiratele Arabe Unite 2,0%, Israel 0,6 %, Italia 2,0%, cât și din alte țări care cumulativ dețin o cotă de 1,6%”.

În ceea ce privește prețurile de import, în primele 9 luni ale anului 2023, s-a înregistrat o majorare a prețului mediu de import la benzină, cauza fiind majorarea pe piața externă a cotațiilor Platts. În luna septembrie, prețul mediu de import al unei tone de benzină a fost de 1029,3 dolari SUA/tona, cu o creștere față de cel din luna ianuarie cu 21,5 %. Exprimat în lei moldovenești, prețul de import din luna septembrie a crescut comparativ cu cel din luna ianuarie cu 2416,50 lei/tona.

Prețurile la motorină au înregistrat o evoluție ușor mai fluctuantă în perioada raportată. Astfel, în primele 5 luni acestea au înregistrat o scădere constantă, ca mai apoi ulterior să crească depășind chiar și nivelul de la începutul anului. Prin urmare, prețul mediu ponderat de import reflectat în dolari SUA/tona, în luna septembrie, s-a majorat în comparație cu luna ianuarie cu 37,8 $/tona (3,8 %), iar în lei/tonă prețul mediu de import s-a diminuat cu 334,8 lei/tonă. Situația data se datorează aprecierii monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Ca și în cazul motorinei, în primele 9 luni ale anului 2023, prețul de import al gazului lichefiat a înregistrat mai întâi o scădere, cu o ulterioară apreciere către lunile augustseptembrie.

Astfel, în luna septembrie a anului curent prețul mediu de import al gazului lichefiat a constituit 673,2 dolari SUA/tona sau cu 59,3 dolari SUA/tona mai puțin decât cel din ianuarie, iar în lei moldovenești prețul a fost de 12125,8 lei/tona, cu 1834,9 lei/tona mai puțin decât cel înregistrat în luna ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău