Legile climatice ale UE ar putea aduce sfârșitul zborurilor low-cost. Sunt afectate persoanele cu venituri mici, medii

21 Mai 2024, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 17:57 // Actual //  Lupu Eduard

Politicile climatice ale UE, precum reforma Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor (ETS), cresc costurile companiilor aeriene. Acestea trebuie să plătească mai mult pentru emisiile de carbon, pe măsură ce alocările gratuite de emisii sunt eliminate treptat între 2024 și 2026. În plus, reforma Directivei privind Taxarea Energiei (ETD) ar putea introduce impozite pe kerosen, crescând și mai mult costurile. De asemenea, unii lideri europeni, precum cei din Franța, propun prețuri minime pentru zborurile intra-UE. Aceste măsuri au dus deja la o creștere a prețurilor biletelor cu 20-30% comparativ cu perioada pre-pandemie. Toate aceste schimbări sunt menite să reducă emisiile de carbon, dar afectează direct accesibilitatea zborurilor low-cost pentru persoanele cu venituri mici și medii.

Avioanele private emit până la de 14 ori mai mult CO2 per pasager comparativ cu zborurile comerciale. Deși noile politici climatice ale UE cresc costurile zborurilor comerciale, ele nu afectează semnificativ utilizarea avioanelor private. Numărul de zboruri private în Europa a crescut de la sub 120.000 în 2020 la peste 500.000 în 2022. Majoritatea acestor zboruri sunt pe distanțe scurte sau medii, care ar putea fi realizate cu mijloace de transport mai puțin poluante, precum trenurile de mare viteză. Rutele cele mai frecvente pentru zborurile private includ Londra-Paris și Paris-Geneva, care sunt bine deservite de trenuri de mare viteză. Această discrepanță creează o tranziție climatică inechitabilă, în care cei bogați continuă să polueze disproporționat. Am văzut în ultima vreme cum Taylor Swift și alte vedete au fost luate în vizor de opinia publică pentru deplasările excesive.

Franța a discutat interzicerea zborurilor private și aplicarea unei super-taxe pe zborurile de lux. Olanda, prin aeroportul Amsterdam Schiphol, intenționează să restricționeze accesul avioanelor private. Spania analizează interzicerea zborurilor private pe distanțe scurte pentru a atinge obiectivul de zero emisii de CO2 până în 2050. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a introdus încă reglementări specifice pentru avioanele private, preferând să abordeze aviația în ansamblu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău