Leul tare a înghițit 4,7 miliarde de dolari de la exportatorii moldoveni

22 Sept. 2022, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2022, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Leul puternic a generat pierderi de circa a 4,7 mld. pe durata primelor 7 luni ale anului aferente doar exporturilor din sectorul industrial al țării, potrivit economistului Viorel Gîrbu.

Indicii prețurilor producției industriale au crescut cu 0,6 p.p. în luna august curent, similar cu situația din luna trecută. Această creștere, determinată de majorarea cu 0,8 p.p. a indicilor producției industriei prelucrătoare, a dus la majorarea până la un nivel maxim pentru ultimii 10 ani a nivelului mediu al prețurilor producției industriale în luna de referință, până la valoarea de 30,2%, prin raportare la prețurile de acum un an. Evoluția indicilor prețurilor producției industriale livrate pe piața internă și cea externă prezintă totuși discrepanțe majore. Ultimele date disponibile atestă că indicii prețurilor producției industriale livrate pe piața internă sunt mai mari cu 25,9 p.p. decât a fost valoarea acestui indicator pentru producția industrială livrată la export, fiind la un nivel nesemnificativ mai mic față de valoarea maximă de 27,6 p.p. înregistrată în aprilie curent.

Marja dintre indicii prețurilor producției industriale livrate pe piața internă și cea externă a început să atingă valori atipice începând cu luna noiembrie a anului trecut. Pe durata anului curent acest indicator a avut o valoare medie de 23,6 p.p., comparativ cu perioada similară a anului trecut când indicatorul vizat a avut valoarea de doar (-) 0,6 p.p. Factorul asociat acestei situații ține de politica promovată de către Banca Națională a Moldovei, care, prin intervențiile pe piața valutară a menținut un curs supraevaluat al monedei naționale.

„Promovarea acestei politici produce efecte negative asupra mediului de afaceri. Aproximativ 2/3 din volumul total al exportului de bunuri realizat pe primele 7 luni ale anului au fost generate de sectorul industrial al țării, sau estimativ 1,27 mld. USD din totalul exportului de mărfuri autohtone în perioada vizată. Veniturile ratate de mediul de afaceri din sectorul vizat, urmare promovării acestei politici, se estimează la valoare de 250 mil. USD sau estimativ 4,7 mld lei”, constată Viorel Cîrbu, citat de infodebit.md.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

În prima lună a anului 2023 prin intermediul Programului Prima Casă a fost acordat doar un singur credit, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost înregistrate 8553 de cereri. Dintre acestea au fost acceptate 8102 de cereri, astfel prin intermediul Programului au fost procurate 8102 locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,43 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 miliarde de lei.

Din 8102 beneficiari 5561 sunt familii, iar 2541 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,91 m.p., iar valoarea acestora 640,51 mii de lei. Din numărul total al locuințelor procurate, 7557 sunt amplasate în zonele urbane, iar 545 – în zonele rurale. 7338 locuințe procurate sunt apartamente, iar 764 – case de locuit individuale.

Programul Prima Casă a fost lansat cu m are  fast de fostul lider fugar Vlad Plahotniuc în anul 2018.

„Prin aceste facilități, vrem să-i încurajăm să rămână în sistemul bugetar. Totodată, extensia programului “Prima Casă” va constitui un motiv suplimentar pentru tinerii, care doresc să se angajeze în instituțiile statului”, susținea Plahotniuc.

În data de 25 ianurie 2023, Guvernul a aprobat compensarea majorării ratei dobânzii de până la 4 puncte procentuale din suma majorării. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzuți 75 de milioane de lei.

Pentru a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor Programului „Prima casă”, marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3%. Anul trecut, Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobânzii pentru perioada iulie – decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău