Lira sterlină atinge 1,30 dolari, cel mai înalt nivel din ultimul an

18 Iul. 2024, 12:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
18 Iul. 2024, 12:28 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Lira sterlină a depăşit miercuri nivelul de 1,30 dolari pe unitate, pentru prima dată în ultimul an, investitorii anticipând o perioadă de politici favorabile creşterii economice şi de stabilitate politică sub noul guvern laburist.

Moneda britanică crescut cu 0,5% faţă de dolarul american, la 1,303 de dolari pe unitate, atingând cel mai înalt nivel din 19 iulie 2023, potrivit CNBC.

Inflaţia din Marea Britanie a ajuns la ţinta de 2% a Băncii Angliei pentru a doua lună consecutiv. Cu toate acestea, nivelul inflaţiei a redus uşor pariurile de pe piaţă pentru o reducere a ratei dobânzii în luna august din partea băncii centrale, din cauza datelor din sectorul serviciilor.

Dobânzile mai mari tind să crească atractivitatea unei monede.

Lira sterlina a crescut intre timp cu 0,07% faţă de euro, la 1,1908 euro pe unitate.

Moneda din Marea Britanie a fost susţinută de recenta victorie parlamentară zdrobitoare a Partidului Laburist, potrivit analiştilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală