Moldova energizează Ucraina! Parlicov: Vrem să construim centrale de 500 MW

18 Iul. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2024, 10:03 // Actual //  bani.md

Într-o inițiativă de solidaritate și sprijin reciproc, Republica Moldova ar putea construi câteva centrale de generare a energiei electrice destinate Ucrainei, care se confruntă cu o criză severă de energie. Ucraina a pierdut 70% din capacitatea sa de generare a energiei electrice din cauza distrugerilor provocate de conflicte, rămânând doar cu surse de energie din vânt, solar, nuclear și hidro. Aceasta criză energetică acută a determinat căutarea de soluții urgente și viabile.

Ministrul Energiei al Republicii Moldova a explicat, ,într-un interviu pentru Europa Liberă, că ideea este de a amplasa centralele electrice pe teritoriul Moldovei, unde acestea nu sunt expuse riscului de atacuri. „Orice sprijin, orice MW ar fi benefic pentru ei. Ne-am gândit să plasăm niște centrale în Moldova, unde nu sunt atacate. Sigur că Ucraina va instala și propriile capacități, dar nu există nicio garanție că nu vor fi atacate,” a declarat ministrul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În acest sens, Republica Moldova propune instalarea capacităților de generare a energiei pe teritoriul său, folosind gazele naturale pe care le extrage Ucraina și nu are ce face cu ele. Energia electrică produsă va fi livrată Ucrainei, care va acoperi doar costurile de mentenanță a instalațiilor de generare.

„În luna iunie am discutat cât și unde putem plasa ce capacități și acum discutăm modalitatea practică de colaborare – cine va prelua energia, operatorul sistemului în Moldova sau cel din Ucraina. Deși Moldova dispune de puține locuri pentru instalarea acestor capacități de generare, ideea este de a implementa proiecte infrastructurale de 500 MW, dintre care 300 MW pot fi instalați relativ rapid, în termen de un an până la un an și jumătate. Conceptul prevede că Ucraina va acoperi costurile de operare și funcționare a centralelor.” a adăugat ministrul.

Discuțiile se află într-o etapă intensivă, iar detaliile finale urmează să fie stabilite în colaborare cu toți partenerii implicați, în vederea implementării eficiente a acestui proiect crucial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO